A Tisza-tó Monacójának első főzete
A Szalók Yacht Klub hívott minket, meglátjuk megbánja-e?
A cikk eredeti megjelenési helye:
www.itthonatiszatonal.blog.hu
Mint említettem – a tesztsorozatban egyedülálló módon – ide meghívásra érkeztünk, a hely pontosan tudja, hogy kik vagyunk és milyen célból érkezünk. Ezzel együtt viszont az elvárásainkat is megemeljük. Mivel felkészülhettek, egy tökéletesen kivitelezett 9.9 pontos halászlevet várunk el. Lássuk azt kapjuk-e.
Szép nagy leveses tálban érkezik a ponty halászlevünk, és az első benyomás a fogásról a nagyon ínycsiklandozó illat. Az orrunk kényeztetni, de mit ad a szemnek? A Yacht Klub halászleve a sajnos már megszokott krónikus paprikahiányban szenved, kissé világos. Az első kanálmerítésekre nagyon kellemes textúrája van az alaplének, de kóstolás nélkül is észrevehető az a masszív mennyiségű paradicsom, amit beleraktak. Ez ettől még halászlé, de a halhús alapvetően szerény ízét könnyen felülírja az intenzív paradicsom. Pláne, ha már szemre láthatóan is sok van benne. Na kóstoljunk bele.
Zsírosságra rendben van, haloványan pikáns. Ha valaki erősebbre állítaná, akkor a Yacht Klub asztalpatikájában megtalálja az őrült nyers piros paprikát, vagy a zöldpaprikát. Ez utóbbi ez esetben teljesen erőtlen, magában is simán elrágcsálom, nem hiszem, hogy ezt bárki is ellenőrizte volna a konyhán. Állagra elég sűrű az alaplé, és bizony ez a sok-sok paradicsom meg is teszi a hatását. Egyértelműen édes utóízt adva a halászlének. Bár a nagy könyv szerint nem ilyennek kellene lennie, de ezzel együtt jól kanalazható. Ha mindenképpen ragaszkodnak a paradicsomos vonalhoz, akkor viszont több apróhallal kellene „halasabbá” tenni az alaplevet.
A falatozgatásunkat viszont újra meg újra megszakítani vagyunk kénytelenek, mert rengeteg csontot és gyufa nagyságú szálkát kell szedegetnünk a szánkból. Valószínűsítjük Tamás séffel, hogy a hal késsel egyszerűen fel lett csapkodva. Ilyen esetben még jobban hiányzik a villa a terítékről, meg egy külön tányér, amin „utófilézni” lehetne a falatokat. Egyébként maga a halhús egész jól átvette az alaplé ízét, és ez mindenképpen plusz pont.
Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy a Yacht Klub első halászleve lecsós irányt mutat, az édes és pikáns ízek kombóját kedvelők fogják szeretni. Javasoljuk viszont a konyhának, hogy a törmelékességet küszöböljék ki, mert sokat ront az étkezési élményen. Inkább hagyják egyben a csontokat, úgy könnyebben meg lehet tőlük szabadulni. Már csak azért is megoldandó ez, mert maga a környezet csodaszép, hadd őrizzünk kellemes emléket arról a halászléről. Szóval mi kipróbáltuk a szakács első főzetét, felvérteztük őt hasznos tanáccsal, bízunk benne, hogy önök már a 2.0-ás verziót ehetik majd. Tudják mit? Mi is vissza fogunk térni a szezonban, és kíváncsian fogjuk figyelni a fejlődést. Megyünk, és újra tesztelünk. Megintcsak munkaidőben. Megintcsak a vízhez közeli fa alatt! Ahol a yacht csodák ringatóznak.
Ha már elkészültek ezek a képek, csak megmutatjuk Önnek:
Közlemény:
A tesztsorozat meglepetésszerű látogatás során készült, és az írás az OTT és AKKOR tapasztalt halászlé értékelésekor keletkezett szubjektív VÉLEMÉNY. Nem zárjuk ki, hogy más alkalommal akár nekünk vagy másik kóstolónak ettől eltérő álláspontja lehet. Minden ténybeli tévedésünket szívesen korrigáljuk, és bár a szerző véleménye vitatható ugyan, de nem helyreigazítható.
Nem szeretnék ellent mondani,,de amit a fotón látok,az nem paradicsomhéj,hanem a sózott paprikának,egy darabja,/pl.Erős Pista,Édes Anna/,a halászlé színe,nem egyenesen arányos,a beletett őrölt paprika mennyiségével,,,ellenben,a minőségével igen,,,illetve a sósság,,- az teljesen ember függő fogalom,mint az ízesítés direktsége is,,ezért kínálják hozzá az asztali patikát,..Ja és még egy,,,, - az alaplé,,,hogy milyen halakból van készítve az igen fontos,,mivel vannak olyan halak amelyek nem valók az alapba,mert olyan édes lesz tőle,hogy sóval nem lehet módosítani,azt,..
a halak fajtája,pontosan meghatározható,..