Gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól

A húsvéti vásárlási hajrában sem szabad megfeledkezni az ellenőrzött élelmiszerekről és a kereskedelmi trükkökről sem. Erre igyekezték felhívni a figyelmet az állategészségügyi igazgatóság szakemberei a csütörtöki sajtótájékoztatón, melynek helyszínéül egy egri füstölt húsokat áruló üzletet választottak.
 
 

Gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól

A húsvéti vásárlási hajrában sem szabad megfeledkezni az ellenőrzött élelmiszerekről és a kereskedelmi trükkökről sem. Erre igyekezték felhívni a figyelmet az állategészségügyi igazgatóság szakemberei a csütörtöki sajtótájékoztatón, melynek helyszínéül egy egri füstölt húsokat áruló üzletet választottak.
 
 
 
 
 

Gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól

A húsvéti vásárlási hajrában sem szabad megfeledkezni az ellenőrzött élelmiszerekről és a kereskedelmi trükkökről sem. Erre igyekezték felhívni a figyelmet az állategészségügyi igazgatóság szakemberei a csütörtöki sajtótájékoztatón, melynek helyszínéül egy egri füstölt húsokat áruló üzletet választottak.
 
Az ellenőrzések három termék köré csoportosulnak: sonka, tojás és csokinyúl- fogalmazott Horváth László kormánymegbízott. Elsődleges fontosságú a fogyasztók és az élelmiszerek biztonsága.
A hagyományos húsvéti sonkát régen karácsonykor kezdték el készíteni. Sózták, pácolták, füstölték. Senki ne várja el a nagyüzemi gyártástól ezt a folyamatot és az eredményt sem. Ha valaki ilyen minőségre és ízekre vágyik, vásároljon helyi kistermelőtől- hangsúlyozta a kormánymegbízott. Ne csapjuk be saját magunkat és gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól.

A Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei március 19-én kezdték a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzéseket. Összesen 88 ellenőrzést végeztek, ezek a hús- és húskészítmény előállítást, az édesipari termékek előállítását, az élelmiszer-forgalmazást és a vendéglátást érintették. Természetesen elsősorban az ünnephez kapcsolódó termékeket vizsgálták: a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, főként a sonkát; az édesipari termékeket; a tojást; a különféle borokat, különös tekintettel a forgalmazott élelmiszerek minőségére és nyomon-követhetőségére. Már az első két hétben 4200 élelmiszer-tételt ellenőriztek, ebből 65 kg-ot kivontak a forgalomból 32.080 Ft értékben. Az ok: a fogyaszthatósági idő be nem tartása vagy szabálytalan jelölés.

Az élelmiszer-forgalmazó létesítményekben kiemelten ellenőrizték a romlott illetve lejárt hús és húskészítmények kezelését és az élelmiszerhulladékok gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására vonatkozó előírások betartását. A kereskedelemben a hulladékok nem megfelelő nyomon követhetősége miatt 4 alkalommal, összesen 40.000 Ft bírságot szabtak ki.Mint a számokból is kiderül, az ellenőrzéseknek nem volt célja a mindenáron történő bírságolás, a hangsúlyt inkább a felvilágosításra és a megelőzésre fektették. Mindannyiunk célja az, hogy jó minőségű és biztonságos élelmiszerek kerüljenek a fogyasztókhoz. A biztonságos élelmiszerek előállítása vagy forgalmazása fegyelmet követel a vállalkozóktól, de fegyelmet követel a hatóságtól is. Talán ennek a fegyelemnek köszönhető, hogy Heves megyében az elmúlt évben nem fordult elő olyan megbetegedés, amely közvetlenül élelmiszer-eredetre lett volna visszavezethető.

 

 
 
  • 3Bekiabáló2012április06.10:08ÚjVálasz

    Igen. Az újságíró kijavítja az élőbeszédben nyilatkozó pongyolaságait. Ez szakmai minimum.

     
  • 2Egri Szín2012április06.09:28ÚjVálasz

    Kedves Bekiabáló!
    Köszönöm az észrevételt, majd legközelebb én is kijavítom a nyilatkozót:
    "...-hangsúlyozta a kormánymegbízott. Ne csapjuk be saját magunkat és gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól."

     
  • 1Bekiabáló2012április06.00:19ÚjVálasz

    Kedves Kata!

    Gyanakodunk valamiRE (RA) és óvakodunk valamitTŐL (TÓL)
    Tehát helytelen a Gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól. Helyesen Gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyakra vagy
    Óvakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!