Gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól
2012.04.05.00:00
A húsvéti vásárlási hajrában sem szabad megfeledkezni az ellenőrzött élelmiszerekről és a kereskedelmi trükkökről sem. Erre igyekezték felhívni a figyelmet az állategészségügyi igazgatóság szakemberei a csütörtöki sajtótájékoztatón, melynek helyszínéül egy egri füstölt húsokat áruló üzletet választottak.
Az ellenőrzések három termék köré csoportosulnak: sonka, tojás és csokinyúl- fogalmazott Horváth László kormánymegbízott. Elsődleges fontosságú a fogyasztók és az élelmiszerek biztonsága.
A hagyományos húsvéti sonkát régen karácsonykor kezdték el készíteni. Sózták, pácolták, füstölték. Senki ne várja el a nagyüzemi gyártástól ezt a folyamatot és az eredményt sem. Ha valaki ilyen minőségre és ízekre vágyik, vásároljon helyi kistermelőtől- hangsúlyozta a kormánymegbízott. Ne csapjuk be saját magunkat és gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól.
A Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei március 19-én kezdték a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzéseket. Összesen 88 ellenőrzést végeztek, ezek a hús- és húskészítmény előállítást, az édesipari termékek előállítását, az élelmiszer-forgalmazást és a vendéglátást érintették. Természetesen elsősorban az ünnephez kapcsolódó termékeket vizsgálták: a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, főként a sonkát; az édesipari termékeket; a tojást; a különféle borokat, különös tekintettel a forgalmazott élelmiszerek minőségére és nyomon-követhetőségére. Már az első két hétben 4200 élelmiszer-tételt ellenőriztek, ebből 65 kg-ot kivontak a forgalomból 32.080 Ft értékben. Az ok: a fogyaszthatósági idő be nem tartása vagy szabálytalan jelölés.
Az élelmiszer-forgalmazó létesítményekben kiemelten ellenőrizték a romlott illetve lejárt hús és húskészítmények kezelését és az élelmiszerhulladékok gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására vonatkozó előírások betartását. A kereskedelemben a hulladékok nem megfelelő nyomon követhetősége miatt 4 alkalommal, összesen 40.000 Ft bírságot szabtak ki.Mint a számokból is kiderül, az ellenőrzéseknek nem volt célja a mindenáron történő bírságolás, a hangsúlyt inkább a felvilágosításra és a megelőzésre fektették. Mindannyiunk célja az, hogy jó minőségű és biztonságos élelmiszerek kerüljenek a fogyasztókhoz. A biztonságos élelmiszerek előállítása vagy forgalmazása fegyelmet követel a vállalkozóktól, de fegyelmet követel a hatóságtól is. Talán ennek a fegyelemnek köszönhető, hogy Heves megyében az elmúlt évben nem fordult elő olyan megbetegedés, amely közvetlenül élelmiszer-eredetre lett volna visszavezethető.
A hagyományos húsvéti sonkát régen karácsonykor kezdték el készíteni. Sózták, pácolták, füstölték. Senki ne várja el a nagyüzemi gyártástól ezt a folyamatot és az eredményt sem. Ha valaki ilyen minőségre és ízekre vágyik, vásároljon helyi kistermelőtől- hangsúlyozta a kormánymegbízott. Ne csapjuk be saját magunkat és gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól.
A Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei március 19-én kezdték a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzéseket. Összesen 88 ellenőrzést végeztek, ezek a hús- és húskészítmény előállítást, az édesipari termékek előállítását, az élelmiszer-forgalmazást és a vendéglátást érintették. Természetesen elsősorban az ünnephez kapcsolódó termékeket vizsgálták: a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, főként a sonkát; az édesipari termékeket; a tojást; a különféle borokat, különös tekintettel a forgalmazott élelmiszerek minőségére és nyomon-követhetőségére. Már az első két hétben 4200 élelmiszer-tételt ellenőriztek, ebből 65 kg-ot kivontak a forgalomból 32.080 Ft értékben. Az ok: a fogyaszthatósági idő be nem tartása vagy szabálytalan jelölés.
Az élelmiszer-forgalmazó létesítményekben kiemelten ellenőrizték a romlott illetve lejárt hús és húskészítmények kezelését és az élelmiszerhulladékok gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására vonatkozó előírások betartását. A kereskedelemben a hulladékok nem megfelelő nyomon követhetősége miatt 4 alkalommal, összesen 40.000 Ft bírságot szabtak ki.Mint a számokból is kiderül, az ellenőrzéseknek nem volt célja a mindenáron történő bírságolás, a hangsúlyt inkább a felvilágosításra és a megelőzésre fektették. Mindannyiunk célja az, hogy jó minőségű és biztonságos élelmiszerek kerüljenek a fogyasztókhoz. A biztonságos élelmiszerek előállítása vagy forgalmazása fegyelmet követel a vállalkozóktól, de fegyelmet követel a hatóságtól is. Talán ennek a fegyelemnek köszönhető, hogy Heves megyében az elmúlt évben nem fordult elő olyan megbetegedés, amely közvetlenül élelmiszer-eredetre lett volna visszavezethető.
Igen. Az újságíró kijavítja az élőbeszédben nyilatkozó pongyolaságait. Ez szakmai minimum.
Kedves Bekiabáló!
Köszönöm az észrevételt, majd legközelebb én is kijavítom a nyilatkozót:
"...-hangsúlyozta a kormánymegbízott. Ne csapjuk be saját magunkat és gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól."
Kedves Kata!
Gyanakodunk valamiRE (RA) és óvakodunk valamitTŐL (TÓL)
Tehát helytelen a Gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól. Helyesen Gyanakodjunk a sonkának látszó tárgyakra vagy
Óvakodjunk a sonkának látszó tárgyaktól.