Eger elkötelezett a minőségi oktatás iránt

Az önkormányzat közleménye szerint a 2011/12-es tanévet több mint 15 ezer diák és 1800 pedagógus kezdi meg Eger általános- és középiskoláiban. Eger MJV Önkormányzata 5 általános, és 7 középfokú iskolát tart fenn, egyéb szerkezetben működik a városban 6 alapfokú, és 11 középfokú intézmény.
 
 

Eger elkötelezett a minőségi oktatás iránt

Az önkormányzat közleménye szerint a 2011/12-es tanévet több mint 15 ezer diák és 1800 pedagógus kezdi meg Eger általános- és középiskoláiban. Eger MJV Önkormányzata 5 általános, és 7 középfokú iskolát tart fenn, egyéb szerkezetben működik a városban 6 alapfokú, és 11 középfokú intézmény.
 
 
 
 
 

Eger elkötelezett a minőségi oktatás iránt

Az önkormányzat közleménye szerint a 2011/12-es tanévet több mint 15 ezer diák és 1800 pedagógus kezdi meg Eger általános- és középiskoláiban. Eger MJV Önkormányzata 5 általános, és 7 középfokú iskolát tart fenn, egyéb szerkezetben működik a városban 6 alapfokú, és 11 középfokú intézmény.
Sok ezer egri családról, és a város jövőjéről van szó, ezért az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a közoktatásra, s a várható változásokkal együtt is elkötelezett a minőség és az eddig megteremtett értékek, eredmények megtartása mellett. Eger 2011-es költségvetésében az oktatási ágazatra szánt összeg több mint 5,73 milliárd Ft. Ennek csaknem 44%-át (2,512 milliárd Ft-ot) az önkormányzat biztosít a közoktatási feladatok ellátására és egyéb kiadásokra. (A többi az állami normatíva és az intézmények saját bevétele.) A város jól gazdálkodik, az iskolák működési feltételei kiegyensúlyozottak.
•    Eger pályázatíró tevékenysége továbbra is nagyon eredményes, a Balassi Bálint Általános Iskola vonatkozásában is volt két sikeres pályázatunk, így csaknem 50 millió forintból megújul a tornaterem, valamint kicseréljük az iskolaépület nyílászáróit. A Szilágyi Erzsébet Gimnázium kollégiumában is jelentős felújítást készít elő a Polgármesteri Hivatal.

•    A Malomárok úti intézmény augusztus 1-től „Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola” néven, az Eger-Szarvaskő Intézményfenntartó Mikro-társulás keretében működik. Az ingatlanban rég nem használt tantermeket készítettünk fel a XXI. század kihívásaira, felújítottuk a vizesblokkokat és önkormányzati megrendelésre más, kisebb munkákat is végzett az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye.
•    Sikerrel zártuk a majd 200 millió forintos TIOP programot, iskoláinkba nagy értékű multimédiás eszközök, korszerű számítógépek, projektorok, aktív táblák érkeztek a nyár folyamán. Ebben a tanévben tehát az oktatás technikai háttértámogatásában is magasabb szintre lépett Eger.
•    Nem csak az iskolákban voltak szép beruházások: közel 45 millió forintot fordítottunk a nyáron „helyiségpótlásra”. Ebből a keretből kezdődött meg a Szivárvány Óvoda Napsugár Tagóvodájának (Kodály Z. út 1.) bővítése, a Gyermekkert Óvoda (Nagyváradi út) akadálymentesítése, valamint a kiszolgáló helyiségek felújítása. A Vallon utcai Benedek Elek Óvodában (Vallon út 4.) vizesblokkokat újítottunk fel az EKVI-vel együttműködésben.
•    A „tankönyv-mizériában” Eger a híresztelések ellenére nem érintett. A város gazdálkodása eredményes és stabil. Eger és intézményei mindig pontosan kifizették a tankönyveket, sőt önkormányzatunk a 2010/2011-es tanévben 6,5 millió forinttal egészítette ki az állami forrást, így minden, ingyen tankönyvre jogosult tanuló valóban díjmentesen vehette át a szükséges kiadványokat.
 
 A 2011/2012. TANÉV RENDJÉRŐL
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 30/2011. (VI. 7.) rendelete határozza meg a 2011/2012. tanév rendjét. Ennek alapján:
A 2011/2012. tanévben a szorgalmi idő első tanítási napja 2011. szeptember 1-e, csütörtök, míg az utolsó tanítási nap 2012. június 15-e, péntek. A tanítási napok száma 183 nap. A középiskolák és a szakiskolák befejező évfolyamain az utolsó tanítási nap 2012. május 3.
Tanítási szünetek a szorgalmi időben, tanítás nélküli munkanapok:
A szorgalmi idő alatt - pedagógiai célra - az általános iskolában 5, középiskolában, szakiskolában 6 munkanapot tanítás nélküli munkanapként lehet felhasználni.
Az őszi szünet 2011. november 2-től november 5-ig, a téli szünet 2011. december 22-től 2012. január 2-ig, míg a tavaszi szünet 2012. április 5-től április 9-ig tart.

VIZSGÁK, MÉRÉSEK, ELLENŐRZÉSEK

- A 2011. évi október-novemberi vizsgaidőszakban az írásbeli vizsgákat október 14-27. között, a szóbeli vizsgákat november 9-14. között rendezzük meg. Egerben hat vizsgahelyszínen szerveznek érettségit, az önkormányzati fenntartású középiskolák tanulói részére a középszintű érettségi vizsga kijelölt helyszíne a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium. Emelt szintű vizsgát a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban tehetnek a fiatalok. A 2012. évi májusi-júniusi vizsgaidőszakban az írásbeli vizsgákra május 4-25. között, a szóbeli vizsgákra június 7-29. között kerül sor.

- Az Országos kompetenciamérés napja: 2012. május 30.
- Hatósági ellenőrzés keretében 2012. április 16. és 2012. június 30. között a Kormányhivatalok, a sajátos nevelési igény megállapítására jogosult tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok működési feltételeit vizsgálják.

A 2011/2012. tanév létszámadatai:
A 2011/2012-es nevelési évben 540 új óvodás ellátását biztosítja Eger önkormányzata, a fenntartásában működő nevelési intézményekben. A gyermekek fogadása a nevelési évben folyamatos, az óvodások szeptemberi összlétszáma várhatóan 1800 fő fölötti lesz. A városi fenntartásban működő általános iskolákban 420 gyermek, a nem önkormányzati iskolákban 190 első osztályos gyermek kezdi meg általános iskolai tanulmányait. Az egri általános iskolákba járó közel 5000 kisdiák közül 3500-an önkormányzati iskolákban fognak tanulni.
Eger város iskolavárosi jellegét a középiskolák száma és a városban tanuló középiskolás tanulók nagy aránya is jól mutatja. Az önkormányzati fenntartású középiskolákban a 2011/2012-es tanévben 5000 fő fog tanulni, közülük 1200 fő ebben a tanévben kezdi a középfokú tanulmányait a középiskola 9. évfolyamán. A városban működő középiskolák tanulólétszáma 10.500 fő körül várható az új tanévben. A diákok közel fele tanul Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott középiskolában, több mint 5000 tanuló a városban működő egyházi, alapítványi és felsőoktatási intézmény által fenntartott iskolákban kezdi meg a tanévet.
A gyermekek és tanulók létszáma, az utóbbi évek tendenciájának megfelelően alakul Eger városában. Az óvodások létszámában stagnálás, az általános és középiskolás tanulók létszámában kis mértékű (3%) csökkenés várható a 2011/2012-es tanévben.
 
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!