Bikavér ünnep 2011 - A kezdet

Először rendezték az egri borünnepet az Érsekkertben. Úgy tűnik, hogy a Hegyközség kitűnően választott. Igaz, az időjárás már az első napon kegyes volt a szervezőkhöz. A kánikula is jobban elviselhetővé szelídült az árnyas fák alatt, mint a korábbi Dobó-téri kőrengetegben. A portékák minőségére sem lehet az idén panasz.
 
 

Bikavér ünnep 2011 - A kezdet

Először rendezték az egri borünnepet az Érsekkertben. Úgy tűnik, hogy a Hegyközség kitűnően választott. Igaz, az időjárás már az első napon kegyes volt a szervezőkhöz. A kánikula is jobban elviselhetővé szelídült az árnyas fák alatt, mint a korábbi Dobó-téri kőrengetegben. A portékák minőségére sem lehet az idén panasz.
 
 
 
 
 

Bikavér ünnep 2011 - A kezdet

Először rendezték az egri borünnepet az Érsekkertben. Úgy tűnik, hogy a Hegyközség kitűnően választott. Igaz, az időjárás már az első napon kegyes volt a szervezőkhöz. A kánikula is jobban elviselhetővé szelídült az árnyas fák alatt, mint a korábbi Dobó-téri kőrengetegben. A portékák minőségére sem lehet az idén panasz.

 

Az érsekkerti helyszínen tágasabb a tér, több az asztal és ülőhely, nem alakulnak ki tumultuózus jelenetek a pénztáraknál, mert van belőlük elég. A borosok láthatóan nem arra látnak jó alkalmat, hogy reális áron adják portékáikat, hanem egyfelől, hogy bemutassák legjobbnak vélt Bikavérüket, másfelől, hogy megkérjék a kóstolás árát. A kétszázforintos bortallérból kétpénzért általában mindenhol lehet kapni egy decit, de nem ritka a hatezer forintért mért Bikavér literje sem. A minőség nem mindig követi az árat, ami tapasztalataink szerint nem azt jelenti, hogy drágán vacakot adnának, hanem bizony néha elképesztően jó borokat kapunk 400 Ft/dl áron. Ami persze el is várható. Dula Bence egykori hegybíró kihozta legnagyobb borát, melynek decijét 15 tallérét (három darab ezres) méri, de láthatóan volt rá érdeklődés. Persze nála is kapható akár két érméért is robosztus Bikavér.

Hanem az étkek. Idén 1200 Ft egy kajazseton, de éttermeseink most is kitettek magukért. Nem fért bele egy estébe végigkóstolni a felhozatalt, de amit tapasztaltunk, az messze felülmúlta a tavalyi kínálatot. Érdemes kiemelni, a most már magabiztosan hibátlan színvonalat nyújtó Szenátor-ház költeményét a Sertéspofa vörös couvé glacéval, ribizli gyöngyös prószával, esetleg Marhauszály pörkölt hidegen, magyaros házi tarhonyasalátával, vagy a Hotel Flóra Joppanyád - a hatvani hóstya kedvenc étele dédanyáink idejében, nejlontányéron is impozáns csodáját. Apropó, jó, hogy a bornak már megkövetelik az üvegpoharat, de műanyag stanicliből szemezgetett szarvas bélszín nekem kicsit megalázó. Manapság léteznek eldobható kivitelben ízléses tálak és evőeszközök. Persze ez biztos nem férne bele az ezerkettes keretbe. A polikarbonát (üveghatású, szilárdműanyag) poharak bevezetésével viszont lehetne javítani a komfort érzésen.

A helyszín nagy vesztese a színpad. Ez nincs kitalálva, mert míg a Belvárosban főszereplő volt, itt nem csak, hogy mellékszereplő, de kifejezetten akadályként tornyosul a tömeg előtt a sétány-végi alkalmatosság. Ez azért is fájó, mert ki lehet jelenteni, hogy az egri nyár legszínvonalasabb fesztivál-zenei programkínálatát mutatják itt be a szervezők, hogy csak a párat említsek: Budapest Bár, Kerekes, Gajdos, Majsai Gábor, Ethnofil.

Ami viszont feltétel nélküli dicséretet érdemel, az a Zenepavilonnál kialakított Egri Csillag színpad, ami egy kicsit off-programmal kíséri a Bikavér Ünnepet, vonzva és kiszolgálva egy olyan fiatal réteget, aki a sógor-koma VIP sátraktól távolabb szeretne bulizni, de nem veti meg a jó egri bort, ugyanakkor egy-egy doboz sörért is átugorhat a szemközti kis ABC-be.

A XV-ik Bikavér Ünnepen megjelentek a rozék és egyéb, eddig kitiltott helyi bormunkák. Első blikkre úgy tűnt, hogy senkinek nem esett le a karikagyűrű a kezéről, infarktust sem kapott egy Bikavér barát sem emiatt. A Bikavér meghatározta a kínálatot, a fehérborok szépen egészítették ki a felhozatalt, a 150 forintért árult szódával néhány Egri Csillagból iható hűsítőt lehetett eszkábálni. A lengyel kolbászos és sajtos bódé elfelezett áraival és elképesztő minőségű húsaival-sajtjaival elgondolkodtathatja a magyar feldolgozóipar és kolbászsütödék közönségét.

Akiket meg kiborított a fakanál, bőrdíszmű, tarsolylemez és pöttyös bögre árus, meg néhány veterán autó, azok bemenekülhettek a közönség elől jól elzárt VIP étterembe. 

 

 
 
  • 6Bekiabáló2011július11.17:54ÚjVálasz

    Valóban igaz amit az 5-ös is felvetett nem kéne ebből Gyereknapi Majálist rendezni. Perecek, édességek halmaza, pónilovazás, járműkiállítás és még lehetne bőven sorolni a kategóriákat. Ez a 4 nap szigorúan csak a BOR ÜNNEPÉRŐL szólhat.

     
  • 5Bekiabáló2011július10.22:29ÚjVálasz

    Örülök, hogy méltó és élvezhető helyre került a Bikavér ünnep! Ez a civilizált borkóstolásról, borfogyasztásról is szól az egyes pincészetek bemutatkozása mellett. (A Dobó tér tűzőnapos kőtengerében lökdösődve, a kevés ülőhely miatt állva borozgatni egyáltalán nem volt kellemes korábban.) Azt azonban jövőre el kell érnie a szervezőknek, rendezőknek, területfelügyelőknek, hogy a gagyis kiskereskedők, zsibárusok ne árusíthassanak ezen az ünnepen. Ez nem búcsú, ez nem gyereknap, ez nem kirakodóvásár, itt tehát semmi keresnivalója nem lehet az ügyeskedő és erőszakos bóvliárusoknak, mert lerontják az egész rendezvény nívóját, s elriasztják a kulturált borfogyasztásra, gasztronómiai élvezetekre vágyókat. És megkeserítik a kitelepülő éttermek dolgozóinak életét, akiknek a forgalma így nem érte el a főtéren megszokottat. Van tehát mit javítani jövőre, de csakis ezen a helyszínen.

     
  • 4Bekiabáló2011július10.18:03ÚjVálasz

    Jómagam azt kóstoltam meg ami a riportban volt.
    Vagyis Senátor ház sertéspofáját.
    Nem csalódtam benne. Sőt.
    Vagy 6-8 éve már ide kellet volna költöztetni ezt a Bikavéri Rendezvényt. Szerintem a Dobó Téren Úgy 40 fok felett is lehetett!
    Itt pedig a fák nagyon is elnyomták azt a kánikulát.
    Szerintem jól vizsgázott az Érsekkerti Bikavér Ünnep.

     
  • 3Bekiabáló2011július08.23:23ÚjVálasz

    A bor árak tényleg húzósak, de állítólag nagy a rezsi. A kaja jó. (Csatlakozom, de most miért utáljuk a Weilt?:)

     
  • 2Bekiabáló2011július08.22:31ÚjVálasz

    Egyre jobban utálom ezt a Weil Zolit.

     
  • 1Bekiabáló2011július08.22:30ÚjVálasz

    Szerintem is nagyon jó hely erre a Népkert.Persze a belvárosi éttermek lehet, hogy nem örülnek ennek, de ha az érdeklődőket nézzük, akkor azoknak jobb az árnyas fák alatt. Gratula a rendezőknek! Azért a cikkben szereplő borárak félelmetesek. Annyit nem érnek.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!