Gyűjtsünk! De hogyan?

Az EGERERDŐ Erdészeti Zrt. területén is elkezdődött a gombaszezon. A kevés zsírt és szénhidrátot tartalmazó erdei gombákból nagyon ízletes ételek készíthetők. Ahhoz, hogy minden évben bőséges gombatermés legyen, a megfelelő időjáráson kívül a gombagyűjtők odafigyelése is szükséges, például: ne tépjük ki tövestől a gombákat a földből, ne rúgjuk fel azokat amiket nem ismerünk, ne legyünk telhetetlenek.
 
 

Gyűjtsünk! De hogyan?

Az EGERERDŐ Erdészeti Zrt. területén is elkezdődött a gombaszezon. A kevés zsírt és szénhidrátot tartalmazó erdei gombákból nagyon ízletes ételek készíthetők. Ahhoz, hogy minden évben bőséges gombatermés legyen, a megfelelő időjáráson kívül a gombagyűjtők odafigyelése is szükséges, például: ne tépjük ki tövestől a gombákat a földből, ne rúgjuk fel azokat amiket nem ismerünk, ne legyünk telhetetlenek.
 
 
 
 
 

Gyűjtsünk! De hogyan?

Az EGERERDŐ Erdészeti Zrt. területén is elkezdődött a gombaszezon. A kevés zsírt és szénhidrátot tartalmazó erdei gombákból nagyon ízletes ételek készíthetők. Ahhoz, hogy minden évben bőséges gombatermés legyen, a megfelelő időjáráson kívül a gombagyűjtők odafigyelése is szükséges, például: ne tépjük ki tövestől a gombákat a földből, ne rúgjuk fel azokat amiket nem ismerünk, ne legyünk telhetetlenek.
Ha egy kicsit is bizonytalannak érezzük magunkat a gyűjtött gombával kapcsolatosan, mindenképpen forduljunk szakértőhöz.

A gombák az erdei életközösség különleges élőlényei, hiszen sem a növény- sem az állatvilághoz nem tartoznak. Fajgazdagságuk elképesztő, mikroszkopikus méretűektől kezdve egészen az igazi élvezeti értékkel bíró kalapos gombákig.  Ezen élő szervezetek legfontosabb része a gombafonal-hálózat, amely gyakran növényekkel, azok gyökérzetével is szoros, úgynevezett mikorrhiza kapcsolatot épít ki. Jó példa erre a tölgyek és egyes tinórúfélék, avagy a szarvasgombák és egyes fafajok kapcsolata.
A mintegy százra tehető hazai ehető gombafajból talán tucatnyit gyűjtünk nagyobb tömegben. A tavaszi és nyári időszak kedvelt gombái a tinórúfélék, galambgombák, rókagombák.
Nagyon kell azonban vigyázni, mert a sok ízletes, ehető gomba mellett számos mérgező gombának is otthont ad az erdő.
Saját egészségünk és az erdei életközösség megóvása érdekében tartsunk be a következő szabályokat:
1.    Gombázás előtt nézzünk utána a legalapvetőbb fajoknak pl.: gyilkos galóca, vagy vigyünk magunkkal egy zsebhatározót.
2.    A túl fiatal vagy öregedő termőtesteknek az élvezeti értéke rosszabb, ezeket inkább ne gyűjtsük.
3.    A számunkra haszontalannak tűnő fajokat hagyjuk békén! Még a galócák sem érdemlik meg, hogy felrúgjuk!
4.    A gombát késsel szedjük, a földben lévő maradványait takarjuk be avarral.
5.    A gombát jól szellőző kosárba vagy papírdobozba szedjük /semmiképpen sem műanyag zacskóba!/.
6.    Ha egy kicsit is bizonytalanok vagyunk, mindenképpen mutassuk meg a „zsákmányt” szakértőnek.
Sajnos a gombákkal kapcsolatosan is sok tévhit terjedt el.
NEM IGAZ, hogy
-    a csigarágott és kukacos gomba nem lehet mérgező,
-    ha a gomba nyomásra bekékül, az csak mérgező lehet,
-    főzéssel minden méreg lebomlik.
Kevesen tudják, hogy a hatályos erdőtörvény szerint az erdei gombagyűjtés, hasonlóan a vadgyümölcs, a virág és a  gyógynövény gyűjtéshez, erdei haszonvételnek minősül. Állami tulajdonú erdőben naponta, személyenként 2 kg gomba gyűjthető külön engedély nélkül. Ennél nagyobb mennyiség gyűjtéséhez az állami erdőkben az EGERERDŐ Zrt. engedélye szükséges.
    
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!