EGY BUKOTT KORSZAK ÖRÖKSÉGE

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke a Heves Megyei Önkormányzat adósságelrendezési eljárásáról tartott tájékoztatót, melyen az eljárás megindításának okaira világított rá.
 
 

EGY BUKOTT KORSZAK ÖRÖKSÉGE

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke a Heves Megyei Önkormányzat adósságelrendezési eljárásáról tartott tájékoztatót, melyen az eljárás megindításának okaira világított rá.
 
 
 
 
 

EGY BUKOTT KORSZAK ÖRÖKSÉGE

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke a Heves Megyei Önkormányzat adósságelrendezési eljárásáról tartott tájékoztatót, melyen az eljárás megindításának okaira világított rá.
A Heves Megyei Bíróság május 13-i keltezésű végzésével elrendelte az adósságrendezési eljárás megindítását a Heves Megyei Önkormányzatnál.
 Először is szeretném világossá tenni, hogy mi volt az eljárás megindításának az oka.

2010 októberétől, mióta a Heves megyei választók akaratából a Fidesz vette át a megye vezetését, folyamatosan szembesülhettünk a Sós-korszak kötelezettségvállalásaival: a megye eladósodottságával, indokolatlan, pazarló politikai döntéseivel és az elmúlt években folytatott felelőtlen gazdálkodással. De most egy olyan követeléssel szembesültünk, ami teljesíthetetlen. Nevesítve: a HVL Invest 280 millió forintot követel a megyei önkormányzattól. Ez a szerződés is a Sós-korszak terméke. Mellesleg a követelő cég tulajdonosa az a Lepp Gyula, aki közismerten Kóka János sógora. A szerződés lehet, hogy jogszerű, de vállalhatatlan, pontosan olyan, mint a BKV-s végkielégítések. Azok is jogszerűek voltak, de arcátlanok és igazságtalanok. Ezért egyszer és mindenkorra meg kell állítani azt a folyamatot, hogy közpénzből tíz- és százmilliók vándoroljanak különböző cégek számláira.

Mi történt a Sós-korszakban?

Az évezred elején a Heves Megyei Önkormányzat működési hitelállománya 0, azaz nulla forint volt. 2010 októberében, mikor megtörtént az átadás-átvétel, az önkormányzat 1,7 milliárd működési hitellel rendelkezett. Emellett a teljes adósságállomány egyéb hitelekkel és követelésekkel együtt közel 7 és fél milliárd forintra rúgott. Ez a Sós-korszak öröksége. Hibás döntések tucatjai, amelyekből kiemelkednek a HospInvesthez és a kórházhoz kapcsolódó szerződések. Sós Tamás HospInvestes ámokfutásának eredményeként a megyének 2008 és 2011 között 1,2 milliárd forint többletkiadással és további 1,6 milliárdos peres követeléssel kell szembenéznie. Ez a két összeg a megye éves működési kiadásainak közel felét teszi ki.

Most a Sós-korszak lezárása következik.

A további eladósodás nem vezet sehova, értelmetlen, feléli a jövőt. A leghatározottabban útját kell állni az adósságnak. Az eljárás ideje alatt biztosítjuk kötelező feladataink zavartalan ellátását. Biztonságban érezhetik magukat az idős és a fogyatékkal élő ellátottak, a betegek, valamint az oktatási intézményeinkben tanuló diákok egyaránt. A biztonságos működés érdekében felvettük a kapcsolatot az illetékes minisztérium apparátusával, valamint a kijelölt pénzügyi gondnoknak is minden információt a rendelkezésére bocsátunk. A múltat le kell zárni és a Heves megyei embereknek joguk van tudni, hogy mi történt a hátuk mögött. A mostani adósságrendezési eljárás pedig lehetőséget biztosít számunkra, hogy a felelősöket megnevezzük és hozzákezdjünk egy új korszak építéséhez.
Bízunk abban, hogy egy gyors és szakszerű eljárás eredményeként végre lezárhatjuk a kudarcokkal teli 12 éves Sós-korszakot.


Szabó Róbert
Eger, 2011. május 17.
 

 
 
  • 4Bekiabáló2011május21.19:06ÚjVálasz

    „Orbán Viktor megköszönte, hogy az önkormányzatok, a megyei jogú városok megmentették az országot, az elmúlt 4-5 évben biztosan, de talán 7-8 éve is a teljes összeomlástól.”
    „A kormányfő szerint a jövendőbeli vitákat tehermentesíteni kell "annak a félreértésnek a súlya alól, miszerint az önkormányzatok nagyon nehéz pénzügyi helyzetéért az önkormányzati vezetők lennének a felelősek. Erről nincs mit beszélni, mert az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetéért a megelőző évek központi kormányzatai a felelősek" - mondta.”
    „A miniszterelnök hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy a kormányzat az elmúlt években kialakult nehézségekért felelőssé kívánná tenni az önkormányzati vezetőket, hiszen az önkormányzatok és az ország eladósodása az előző kormányzat által előidézett helyzet miatt állt elő.”

     
  • 3Mr Bennfentes2011május19.15:10ÚjVálasz

    Nem vagyok oda a Soós korszak döntéseiért, csináltak sok hülyeséget, de Szabó úr vitathatatlanul dilettáns. Gyakorlatilag nem csinál semmit. Szólni kéne neki, hogy már dolgozni kellene, nem csak fogadásokra járni, mert minden elvesztegetett döntéssel sokszoros kárt okoz, mint amit Soós Tamásék valaha tettek. Csak azt remélem a Fideszen belül hamar észre veszik, hogy ez rájuk nézve is nagyon égő. Nem hiszem el, hogy ne lenne a holdudvarukban egy értelmes konstruktív technokrata, aki tudná mit kell csinálni... Valaki tudna esetleg szólni a központba, mert Heves Megye azért többet érdemel!

     
  • 2Kisszekund2011május18.00:05ÚjVálasz

    A megyei közgyűlés elmúlt tízéves gazdálkodásának történetével a közvélemény nemigen van tisztában.
    Erről bizony jó lenne dr. Sós Tamást is meg kérdezni.
    Szabó ,,Elnök" Róbert, ez a nagyon új seprű verpeléti fideszkegyenc valószínűleg úgyszintén alul informált. Esetében persze érthető (bár intellektuálisan menthetetlen) ez a színvonaltalanul tartalmatlan és demagóg nyilatkozat.

     
  • 1Bekiabáló2011május17.17:41ÚjVálasz

    Kedves Szabó Róbert

    Attól tartok, hogy a fönti állításait (valamikor, egyszer) bizonyítania is kéne. Így túl "olcsó", még akkor is, ha a "parasztvakításhoz" elég lesz.

    Ha valaki(k) vétkezett és többet vett ki a közösből, úgy sújtson rá a törvény!
    De ne "maszatoljon", ne "sározzon" senkit! Kérem.

    Kettőnk között valószínűleg a különbség az, hogy én feltételezem Önről is, és elődjéről is a jó szándékot.
    Tényleg!
    Mi van akkor, ha "gyűlölt ellenfele" is jót akart a köznek?
    Tovább megyek: mi van, ha igaza volt abban, amit kezdeményezett...?

    "Sós Tamás Hospinvest ámokfutásának eredményeként a megyének 2008 és 2011 között 1,2 milliárd forint többletkiadással és további 1,6 milliárdos peres követeléssel kell szembenéznie. Ez a két összeg a megye éves működési kiadásainak közel felét teszi ki."

    Ha ez igaz, én az Ön helyében, nem mernék a továbbiakban csinálni semmit, mert azt egy-két évvel később, a szememre hánynák, (sőt: bíróságra vinnének) ha jó, ha rossz.
    És akkor azt fogják "mantrázni", hogy ez volt a "Szabó-korszak"!

    Gondolja valaki is, hogy ez a megoldás?
    Azt gondolja valaki, hogy egy emberen múlik minden?
    Ha igen, az elég nagy baj.

    Úgyhogy óvatosan, ha szabad kérnem.

    Miután úgysem olvassa ezt a hozzászólást, nem reménykedem abban, hogy elgondolkodik majd rajta. (Pedig jó lenne. Szerintem.)

    Üdvözlettel: Szegvári Menyhért

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!