HEVES MEGYE: AZ ADÓSSÁGOK NEM TEHETIK TÖNKRE A JÖVŐT

"A múltat le kell zárni, ugyanakkor a Heves megyében élő embereknek joguk van tudni, hogy mi történt a hátuk mögött." Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke közleményét olvashatják a megyei önkormányzat adósságrendezési eljárásáról.
 
 

HEVES MEGYE: AZ ADÓSSÁGOK NEM TEHETIK TÖNKRE A JÖVŐT

"A múltat le kell zárni, ugyanakkor a Heves megyében élő embereknek joguk van tudni, hogy mi történt a hátuk mögött." Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke közleményét olvashatják a megyei önkormányzat adósságrendezési eljárásáról.
 
 
 
 
 

HEVES MEGYE: AZ ADÓSSÁGOK NEM TEHETIK TÖNKRE A JÖVŐT

"A múltat le kell zárni, ugyanakkor a Heves megyében élő embereknek joguk van tudni, hogy mi történt a hátuk mögött." Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke közleményét olvashatják a megyei önkormányzat adósságrendezési eljárásáról.
A Heves Megyei Önkormányzatnál adósságrendezési eljárás indul.

Tizenkét esztendő elhibázott szocialista politikája súlyos örökséget rótt a megyei önkormányzatra, intézményeire, a megye valamennyi polgárára. Különösen nehéz helyzetbe kerültek az idősek, a fogyatékkal élők, a diákok és azok a betegek, akik például a megyei kórházban kapnak ellátást.

2004-ben a Heves Megyei Önkormányzat működési hitelállománya 0, azaz nulla forint volt. Ehhez képest 2010 októberében, az önkormányzati választások idején a működési hitel meghaladta az 1,7 milliárd forintot, s a teljes adósságállomány az egyéb hitelekkel és követelésekkel, továbbá a svájci frank alapú kötvénnyel együtt közel 7 és fél milliárd forintra rúg.

Hibás döntések sorozata – például a Buttler-ház felújítása, a múzeumi raktárbázis kialakítása –, de különösen a szinte mindenki által ellenzett kórházi HospInvest-szerződés okozta a kialakult helyzetet.

A múltat le kell zárni, ugyanakkor a Heves megyében élő embereknek joguk van tudni, hogy mi történt a hátuk mögött. Egy, a szocialista vezetés által hátrahagyott, ki nem fizetett számla volt az utolsó csepp volt a pohárban. Sós Tamás korábbi szocialista közgyűlési elnök döntése miatt most azonnal 280 millió forintot kellene fizetnie a megyei önkormányzatnak.  Ez a szerződés lehet, hogy jogszerű, de vállalhatatlan, ezért egyszer és mindenkorra megállítjuk azt a folyamatot, hogy tíz- és százmilliók vándoroljanak közpénzből különböző cégek számláira.

Az adósságrendezési eljárás lehetőséget biztosít számunkra, hogy a felelősöket megnevezzük, a vállalhatatlan szerződéseket magunk mögött hagyjuk. Az eljárás ideje alatt biztosítjuk az idősek, a betegek, a fogyatékkal élők ellátását, oktatási intézményeinkben a diákok tanítását. A Heves megyei emberek támogatásával, akaratuknak megfelelően véghezvisszük a változást megyei szinten is.

A biztonságos működés érdekében haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot a pénzügyi gondnokkal és minden információt a rendelkezésére bocsátunk. Bízunk abban, hogy a gyors és szakszerű eljárás eredményeként végre magunk mögött tudhatjuk a kudarcokkal teli 12 éves Sós-korszakot.

Szabó Róbert

Eger, 2011. május 16.
 
Dr.  Sós Tamás, az MSZP megyei elnöke szintén közleményben reagált:
 
A legsötétebb időket idéző koncepciós eljárás folyik az előző időszak Heves Megyei Közgyűlése ellen. Le akarják rombolni mindazokat a kiemelkedő eredményeket, a soha nem látott mértékű fejlesztéseket, amelyek az elmúlt 8-12 évben Heves megyében születtek. Szabó Róbertnek, - a Heves Megyei Közgyűlés jelenlegi elnökének - közleményében szereplő tétel 10 évvel ezelőtti döntés, melyet az egri Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet vezetése saját hatáskörében hozott meg, azt követően pedig hosszú peres eljárások voltak.

A mostani megyei közgyűlés vezetése tehetetlenségét, erőtlenségét kívánja palástolni ezekkel a koncepciós eljárásokkal. A megyei önkormányzatok sorában Heves megye az utolsó harmadban található a kötvénykibocsátásokat illetően. A Buttler-ház felújítását pedig az akkori Fidesz-frakció is megszavazta. A múzeumi raktárbázis kialakítása szükséges volt az 1, 7 milliárdos vári projekt kivitelezéséhez.
Csalárdak a Szabó Róbert által megfogalmazottak, közleménye pedig része egy jól felépített támadásnak.
Egy hónappal ezelőtt közgyűlési beterjesztés nyomán kérték az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatokra vonatkozó támogatást (ÖNHIKI) az illetékes minisztertől. A fideszes többségű megyei közgyűlés jó ideje, a tavalyi megalakulás óta tisztában volt a megyei önkormányzat anyagi helyzetével.
A Fidesz-kormány ebben az évben az előző évhez képest 80 milliárddal csökkentette az önkormányzatok finanszírozását. Reálértéken a normatívákat csökkentették. Súlyos vádjaikat tételesen tudjuk cáfolni, és visszautasítjuk. A közleményükben ők is elismerték, hogy szerződéseink jogszerűek voltak.

Dr. Sós Tamás
Országgyűlési képviselő
MSZP

 
 

 
 
  • 2Mr Bennfentes2011május19.15:12ÚjVálasz

    Én úgy hallottam volt demonstráció, alig nyolcvanan mentek el. Ez már üzenet. Mi lesz ha elmaradnak a támogatók is?

     
  • 1Bekiabáló2011május17.16:17ÚjVálasz

    Én értem, hogy a pártok, kormányok "szórakoznak" egymással, de ki fizeti ki azok munkáját (visszamenőleg is!), akiknek ehhez a vircsafthoz semmi közük?
    Példa: a Heves megyei önkormányzat fél éve nem utalja át az általuk jóváhagyott "támogatást" a színháznak.
    Nem Csizmadia és nem is Blaskó Balázs kérdése ez, hanem azoké, akik megdolgoztak a "bérükért" és nem tudják holnap a gázszámlájukat kifizetni.
    A legutóbbi operett előadáson a 8 főből álló énekkar helyett 6 ember énekelt, mert még a próbapénzüket sem fizették ki január 28-a óta (amikor volt a bemutató).
    A zenészek megkapták a próbákért járó juttatást, de az előadásokért már nem. Több színész és munkatárs sem.
    (Mi van, mi lesz, ha fölállnak előadás közben, hogy "eddig és nem tovább?". Nemsokára június 4-én az un. "Páholy-parti" lesz. A támogatók megünneplik önmagukat, hogy "milyen jó is itt minden", akkor együnk-igyunk egy jót! Minden elismerés az övék, de jobb lenne, ha a színház ellehetetlenítése ellen "demonstrálnának".
    Most, hogy bejelentették a megyei önkormányzat csődjét, mi a remény? Két zenésszel nem lehet szimfóniát játszani!
    (Lehet, hogy itt nem is kell. Nincs rá igény.)
    Vagy mégis? Meddig megyünk még lejjebb? Ez a kérdés!

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!