Requiem

Habis küldhette a selyemzsinórt

Utolsó táncszínházi előadást láthatja a nagyérdemű, a Barta Dóra vezette egri tánctagozatnak szombaton a Gárdonyi Géza Színházban. Műsoron Mozart: Requiem. A darab azért is érdekes, mert a legenda szerint a Mester halálára szánta egy titokzatos idegen, aki ily módon Mozarttól rendelte meg saját maga requiemjét.
 
 

Requiem

Habis küldhette a selyemzsinórt

Utolsó táncszínházi előadást láthatja a nagyérdemű, a Barta Dóra vezette egri tánctagozatnak szombaton a Gárdonyi Géza Színházban. Műsoron Mozart: Requiem. A darab azért is érdekes, mert a legenda szerint a Mester halálára szánta egy titokzatos idegen, aki ily módon Mozarttól rendelte meg saját maga requiemjét.
 
 
 
 
 

Requiem

Habis küldhette a selyemzsinórt

Utolsó táncszínházi előadást láthatja a nagyérdemű, a Barta Dóra vezette egri tánctagozatnak szombaton a Gárdonyi Géza Színházban. Műsoron Mozart: Requiem. A darab azért is érdekes, mert a legenda szerint a Mester halálára szánta egy titokzatos idegen, aki ily módon Mozarttól rendelte meg saját maga requiemjét.
 

„Kedves Barátaim!

Elérkezett az utolsó táncszínházi előadásunk a Gárdonyi Géza Színház falain belül…” –Kezdi a búcsúzást a Facebook-on Barta Dóra. Mint ismeretes Blaskó Balázs, a színház nemrégiben kinevezett direktora nem értett egyet a Barta Dóra nevével fémjelzett tánctagozati munkával, és megvált a művésznőtől. Válaszul az összes táncos felmondott. Ennek a társulatnak látható most utoljára az utolsó közös produkciója az egri színházban.

Mint arról már korábban hírt adtunk Eger ahhoz a feltételhez kötött egy hétmillió forintos támogatást a megyei fenntartású színháznak, hogyha a tánctagozat „változatlan személyi feltételekkel” folytathatja munkáját. Miután ez nem történt meg, több civil kezdeményezés irányult arra, hogy önálló táncszínházként maradjon Barta Dóra társulata és kapja meg az egyébként is neki szánt támogatást.

Az Egri Szín információi szerint Habis László(Fidesz) polgármester ellenezte ezt a megoldást, így a támogatásból nem lett semmi, ami azt jelenti, hogy a társulat feloszlik.

 

 

 
 
  • 13Bekiabáló2011május16.20:31ÚjVálasz

    Nem tudom, hogy ön kicsoda kedves 12-es. De hát a hozzászólásokat kiváltó cikk nem magáról szól. Ezért nem is tételezheti föl rólam, hogy megbántani akarnám. De engedje meg a más véleményhez való jogomat, jogunkat! A 3-as, 4-es, 5-ös, 6-os, 7-es és 8-as hozzászólásban semmi -könnyeden viccesnek minősíthető nincs. Én például nem tudom viccnek felfogni a szóvá tett, kifogásolt ízlésterrort, ha nem tűrik meg az ellenvéleményt. Blaskó B.nem egy tabula rasa! Itt Egerben kb. 24 éve ismerhetjük, ezért is érdekes, pontosabban érthetetlen nála ez a "búvó patak effektus". Tessék már megmondani: ilyen hosszú idő alatt ki/kik nyomták el őt (aki a nagy mellőzöttségben a színház szakszervezetise is volt!), hogy most aztán elégtételt vesz. Nem kell minket - más véleményen lévő hozzászólókat és megrögzött színházlátogatókat így leszólni, észrevételeinket viccesnek bélyegezni, mert nem annak szánjuk. És ne feledje senki a tényt, hogy kinevezése után az új direktor eszkábált csatabárdot. Ja, hogy a megbántottak, megalázottak nem mind birkák? Ez valóban árnyékot vethet 180 fokosék önelégültségére.

     
  • 12Csibi2011május16.18:19ÚjVálasz

    Kedves 11! Ha tudná és látná, hogy ki vagyok másként gondolná...

     
  • 11Bekiabáló2011május16.15:11ÚjVálasz

    Kedves 10-es!
    Ha önt ez ennyire szórakoztatja, akkor további jó szórakozást kívánok! Egyre vigyázzon, meg ne szakadjon a nevetéstől! Ön egy mutogatni való, tökéletesen boldog (cseppet sem elfogult) ember. :-))D

     
  • 10Csibi2011május16.12:08ÚjVálasz

    Kedves 3-as, 4-es, 5,-ös, 6-os, 7-es, és 8-as! Vicces! Ez az egész már vicc!

     
  • 9Bekiabáló2011május16.00:07ÚjVálasz

    Kedves 6-os!
    Csak nem Radó/kisszekund úrhoz van már megint szerencsénk? Kíváncsivá tett, hogy Blaskó hogyan viselkedne, ha nem lenne "nagyon is visszafogott"! Ön biztosan ezt is igen jól tudja.

     
  • 8Bekiabáló2011május15.15:32ÚjVálasz

    6-osnak!
    Én nem tapasztaltam mocskolódást Blaskó meg a hozzá kötődők ellen. Sőt! Megjegyzem, hogy ön túl erős kifejezést használ azokra, akik nem Blaskó-fanok és meg mertek szólalni eddig. Van egy ősrégi, de igaz magyar közhely/közmondás: Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ízlelgesse kicsit, mit is jelent ez! Hiszen az új direktor viselkedett elefántként a porcelánboltban.
    Az ön kedvéért ideírom, hogy az új direktor pályázata, majd rapid kinevezése ellen SENKI (abszolut senki!!!) nem tett keresztbe. Mint kés a vajban úgy jutott előre. Ő volt az - máig érthetetlen okokból -, aki igazgatói szűzbeszédekor és a vele készült interjúkban szinte mindenkit megsértett. A volt igazgatót (aki nem is pályázott, tehát nem volt rivális!), a legjobb színészeket, a társművészeket (a táncosokat mind, nemcsak B. Dórát), a jelentős rendezőket, az egri és megyei színházszerető közönség nagy részét és a fővárosi színházak jelentős részét (amikor lefitymálta az ottani stílust). Úgy rontott rá mindenkire, hogy nyilvánvalóvá tette hatalmi kiéhezettségét. Ez a mentalitás - a bülbül szavú későbbi nyájaskodás ellenére - nem vall vezetői erényekre, a művészetben is nélkülözhetetlen kompromisszum-készségre, művészi alázatra: a színésztársak, a nézők és a szakma őszinte tiszteletére. Ez az arrogancia, ez a hatalmi gőg az, ami igazán szót érdemel.

     
  • 7Bekiabáló2011május15.07:50ÚjVálasz

    Látja, pont ezekről a hazudozásokról beszélek. Ha sokszor mondogatják már maguk is elhiszik. Figyeljen: amit ír, nem igaz. Barta Dórát megfelelő jelöltnek találta a fenntartó. Egyszerűbben, Ön hazudik.

     
  • 6Bekiabáló2011május14.22:55ÚjVálasz
    Idézet: Bekiabáló
    Kedves 4-es, ezt a vitát már többször megkísérelték eljátszani.
    ...

    Kedves 5-ös, Blaskó Balázs nem rúgott ki senkit, még Barta Dórát sem. Különben tudomásom szerint, AMI B. D.-t illeti, nincs megfelelő végzettsége és 5 éves vezetői gyakorlata sem, ami pedig az igazgatói pályázathoz szükségeltetett. A SZAKMAI bizottság pedig NEM javasolta, hogy neve egyáltalán felmerüljön a közgyűlés előtt. Mocskolódást pedig eddig csak Blaskó, meg a hozzá kötődők ellen tapasztaltam. Valós tények hangoztatását nem lehet mocskolódásnak nevezni.S Blaskó Balázs még nagyon is visszafogott.

     
  • 5Bekiabáló2011május14.22:20ÚjVálasz

    Kedves 4-es, ezt a vitát már többször megkísérelték eljátszani. Barta Dórát Blaskó Balázs kirúgta, mert el mert indulni az igazgatóválasztáson és csak egy szavazaton múlott, hogy nem ő lett az igazgató. Az összes többi, aljaskodás. Beleértve a Badorázást, a mocskolódásokat, a krimianalizálási kísérleteket és minden ocsmányságot, ami a mai politikát jellemzi. Ami persze érthető, hiszen Blaskó Balázs onnan jött. Állítson bármit.

     
  • 4Bekiabáló2011május14.21:52ÚjVálasz
    Idézet: Bekiabáló
    "2 Azt mondják az ajándék utat készít magának"

    Ez melyik "dakota" közmondás?
    Egyébként nem az a kérdés, hogy egyénenként ki mire viszi, hanem, hogy együtt már nem dolgozhatnak.
    ...

    Úgy hallottam, Blaskó igazgató úr táncművészi beosztást és koreografálási lehetőséget ajánlott fel a művésznőnek, aki ezt kevesellte. Érthető az álláspontja, ha belegondolunk, mennyivel ütősebb volt számára a saját nevét fényezve (Badora) működtetni a színház tánctagozatát, amely különben csupa közalkalmazotti státuszban lévő táncosból állt. Szóval dolgozhattak volna együtt, legfeljebb nem teljesen úgy, mint eddig. A táncosokat sajnálom. Remélem, az újakat is megszeretjük majd.

     
  • 3Bekiabáló2011május13.21:24ÚjVálasz

    "2 Azt mondják az ajándék utat készít magának"

    Ez melyik "dakota" közmondás?
    Egyébként nem az a kérdés, hogy egyénenként ki mire viszi, hanem, hogy együtt már nem dolgozhatnak. Szerintem világos a különbség. Aki ennek örül, az nem érti, hogy mi a táncművészet lényege.

     
  • 2Mr Bennfentes2011május13.15:46ÚjVálasz

    Azt mondják az ajándék utat készít magának. Így hát ha Barta Dóra és társulata valóban kivételes talentum, akkor nincs mitől tartaniuk. Csak a politika, meg a csőlátó idealisták hiszik azt, hogy egy ideológiai döntéssel bármit is meg lehet szüntetni. Ez itt a XXI-ik század! A piac dönt, a néző ítél, ha lesz is egy kis átmeneti szomorkodás, morgolódás, végül minden jóra fordul.

     
  • 1Bekiabáló2011május13.00:50ÚjVálasz

    Ez rendkívül sajnálatos (finoman szólva).
    Azt mindenki tudja, hogy egy együttest (bármely művészeti ágban) könnyebb egy tollvonással megsemmisíteni, mint felépíteni.
    Úgy tűnik, most ilyen időket élünk. (Ezt is túléljük, mint már annyi mást.)
    Én azért újra megnézem még utoljára, és ezt ajánlom másoknak is.
    És...sok sikert mindegyiküknek máshol az országban, vagy azon kívül!

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!