Civitalis Vándordíj

A Civitalis Egyesület felhívást adott ki az  egri civil szervezetek részére a "Civitalis Vándordíj" nyertesének kiválasztásában való közreműködésre.
 
 

Civitalis Vándordíj

A Civitalis Egyesület felhívást adott ki az  egri civil szervezetek részére a "Civitalis Vándordíj" nyertesének kiválasztásában való közreműködésre.
 
 
 
 
 

Civitalis Vándordíj

A Civitalis Egyesület felhívást adott ki az  egri civil szervezetek részére a "Civitalis Vándordíj" nyertesének kiválasztásában való közreműködésre.

A civil, aki politizál, már nem civil többé. Ugyanakkor a civil, aki nem hajlandó politikusok fejével gondolkodni, nem tudja a civilek érdekeit képviselni. Olyanokra van szükség, akik művelni tudják a „civil politika”, vagyis a civilika művészetét. Ennek eszközei a figyelemfelhívás, az érvelés, a meggyőzés, a közvetítés; elengedhetetlen része a civil társadalom szervezése, fejlesztése akár helyi, regionális, akár országos szinten. Ezt a feladatot csak az tudja eredményesen végezni, aki hajlandó megismerni és megérteni a politikusok gondolkodását, de ő maga nem akar politikussá válni. Ők a „civilikusok”, olyan személyek, akik ugyan a civil társadalom tagjai, de a közhatalom letéteményeseivel való kapcsolatfelvétel során adott esetben bürokrataként is képesek viselkedni. De hol is vannak az igazi civilikusok? Az egyesület úgy véli, már régóta közöttünk dolgoznak, de talán mi nem ismertük fel, vagy csak nem ismertük el nélkülözhetetlen munkájukat. Lehet, hogy nem is civil szervezetben, hanem a közigazgatásban, a köz, a település szolgálatában vagy éppen az üzleti világban, a magánszférában tevékenykednek.

A Civitalis Egyesület egyik célja a civil társadalom fejlesztése, a társadalmi szereplők aktív együttműködésének, kapcsolatépítésének élénkítése. A „civitalis” két latin szó, a ”civilis” (a.m. közhasznú, közérdekű, közösségi) és „vitalis” (a.m. életbevágó, létfontosságú, életerős) „összegyúrásából” született, és a közösségi életerő növelésére utal. Ebben nélkülözhetetlenek az adott közösségben élő civilikusok. Az Egyesület most egy évenként kiosztásra kerülő díj, a „Civitalis Vándordíj” alapításával szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy felhívja a figyelmet a civil társadalom egésze részére is hasznos tevékenység fontosságára. A díj erkölcsi elismerés, egy oklevél, nem jár hozzá pénzjutalom. A díj „vándor” jellegét az adja, hogy évenként más és más településen kerül kiosztásra. A díjat elnyerheti bármely helyi magánszemély, aki – a szavazók véleménye szerint – az elmúlt évben sokat tett bármilyen területen a helyi civil ügy előmozdítása, a helyi civil problémák megoldása, a helyi civil-civil, illetve civil-önkormányzati együttműködés érdekében. Az évenkénti helyszínt az alapító választja ki, de a jelölés és a nyertes kiválasztása a helyi civilek feladata.

A díj odaítélésének menete

Jelölte(ke)t bármilyen helyi székhelyű társadalmi szervezet, egyesület, alapítvány, intézmény – rövid indoklással – megnevezhet. A jelölést egyesületünk honlapján a „Civitalis Vándordíj” menüpont alatt található e-mailes jelölőlap kitöltésével és elküldésével végezhetik el. A jelöltek nevei az ajánlással együtt felkerülnek egy listára, és a nevekre e-mailen keresztül lehet majd szavazni. Szavazás nyílt és titkos, bárki, illetve bármilyen civil szervezet élhet ezzel a lehetőséggel (egy e-mail címről csak egy szavazat adható le.). A szavazás lezárásának időpontjában a legtöbb szavazatot elért személy fogja a díjat megkapni. Szavazategyenlőség esetén a Civitalis Egyesület képviselője dönt.

2011-ben a Civitalis Vándordíjat Egerben kívánják kiosztani, átadására a 2011. szeptemberében rendezendő Eger Ünnepe rendezvényen kerül sor. A jelöltállításra 2011. május 5.-e és 31.-e között van lehetőség, majd ezek után a jelöltekre június 1.-je és 25.-e között lehet szavazni. Kérjük tehát az egri civil szervezeteket, hogy minél többen éljenek mind a jelöltállítás, mind a szavazás lehetőségével, hogy a díj komoly civil társadalmi elismerés kifejezéseként kerüljön átadásra- olvasdahó az Egri Civil Kapu honlapján.

 

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!