Sikeres volt az ellenőrzés

Lezárult a kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében tartott 2011. április 4-26. közötti fokozott közúti ellenőrzés.
 
 

Sikeres volt az ellenőrzés

Lezárult a kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében tartott 2011. április 4-26. közötti fokozott közúti ellenőrzés.
 
 
 
 
 

Sikeres volt az ellenőrzés

Lezárult a kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében tartott 2011. április 4-26. közötti fokozott közúti ellenőrzés.
Napjainkban a kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a kerékpárosok - mint a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői - aránya az összes közlekedési baleseten belül magas. Ezen balesetekre jellemző, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, ill. tragikus kimenetellel végződnek - tudtuk meg Erdélyi Róbert r. alezredes  kiemelt megelőzési főelőadótól. Az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket.

 A fokozott közúti ellenőrzés célja: a magyar közutak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen. A fokozott közúti ellenőrzés alkalmával elsősorban a kerékpárosokkal kapcsolatos közúti közlekedési szabályoknak igyekeztünk érvényt szerezni, azonban ennek során nem hagytuk figyelmen kívül a gépjárművezetők által elkövetett jogsértések sem- folytatta az alezredes.
 
Fentieknek megfelelően a kerékpárosokat érintő ellenőrzésekben összesen 89 rendőr (23 közlekedésrendészeti, 31 közrendvédelmi és 35 körzeti megbízott) vett részt, akiknek a munkáját 16 fő polgárőr segítette.
 Összesen 742 esetben végeztünk közúti ellenőrzéseket, melyből 650 lakott területen belül, 92 pedig lakott területen kívül történt. A 742 esetből 466 alkalommal került sor kerékpárt hajtó személy ellenőrzésére.

 A 466 ellenőrzött kerékpáros közül 173 esetben állapítottak meg a helyszínen intézkedő kollégák valamilyen közlekedési szabályszegést, melyekkel szemben az alábbi intézkedések megtételére került sor:
 90 fő esetében figyelmeztetés, 56 fő esetében összesen 197.000,- Ft értékben helyszíni bírság kiszabása, 27 esetben szabálysértési feljelentés.
A kerékpárosok által elkövetett szabálysértések az alábbiak voltak:
 5 esetben elindulás, haladás szabályainak megszegése,12 esetben irányváltoztatás, irányjelzés szabályainak megszegése,3 esetben a kanyarodás szabályainak megsértése,6 esetben szabálytalan személyszállítás,61 esetben a kerékpár kötelező tartozéka hiányzott,10 esetben a kivilágítási szabályok megszegése,4 esetben hiányzott a láthatósági mellény,26 esetben ittas vezetés volt megállapítható,46 esetben egyéb szabálysértés felderítésére került sor.
 
Érdekességként említeném meg, hogy az M3-as autópályán kollégáink 2 kerékpárost is ellenőrzés alá vontak, akik a leállósávban közlekedtek járműveikkel!- emelte ki az alezredes.

A Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság külön erre az alkalomra egy tájékoztató füzetet készíttetett, amelyben a kerékpáros balesetekre, a kerékpárok kötelező felszereléseire, illetve az alapvető kerékpáros szabályokra hívták fel az érintettek figyelmét. A szóróanyagokat valamennyi helyi szerv az ellenőrzések során népszerűsítette a kerékpárosok körében.
 
A megtartott fokozott ellenőrzések összességében jól szolgálták a megye közlekedésbiztonságát, különös tekintettel a kerékpárosokra.
 
A 2011. április 04-26. közötti időszakban Heves megyében összesen 23 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, mely 21 %-kal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakának adatai.
 
Halálos tragédia nem következett be a vizsgált időszakban (szemben a tavalyi időszak 3 halálos esetével), a súlyos sérüléssel járó esetek száma 30 %-kal (10-ről 13-ra) nőtt, míg a könnyű sérüléses esetek száma 38 %-kal (16-ról 10-re) redukálódott.
 Az ittasan okozott esetek száma szintén kedvezően alakult, 7-ről 4-re mérséklődött.

Kerékpáros 2 esetben volt a fenti időszakban baleset okozója:
Egy alkalommal egy 19 éves fiatalember nem adott elsőbbséget egy személygépkocsinak, melynek során összeütköztek és a kerékpáros okozó könnyű sérüléseket szenvedett.
Egy másik alkalommal egy 22 éves férfi rosszul választotta meg a kerékpárja sebességét, melynek következtében nem tudott bevenni egy kanyart, elesett és könnyű sérüléseket szenvedett.
 
A fokozott kerékpáros ellenőrzések időpontjában kerékpárosok által okozott, illetve a sérelmükre előidézett közúti közlekedési baleset nem történt!!
 
A fokozott ellenőrzéssorozat összességében sikeresnek, és rendkívül indokoltnak mondható. Sikeres volt azért, mert a vizsgált időszakban kedvezően alakult a baleseti helyzet megyénk közútjain, ugyanakkor indokolt volt azért, mert ahogy az ország bármely más részén, szűkebb hazánkban is áldatlan állapotok uralkodnak a kerékpáros kultúra terén. Mint azt az ellenőrzéseink is bebizonyították, a kerékpárosok egy része abszolút nincs tisztában azzal, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kerékpárosokra a közúti forgalomban való közlekedésük során. Nap, mint nap lehet látni a gyalogátkelőhelyen bicikliző embereket, az egyirányú utcában a forgalommal szemben kerekezőket, akik szabálytalanságukkal nem csak saját magukat, hanem másokat veszélyeztetnek. Természetesen az április hónapban végrehajtott ellenőrzéseink következtében a problémák nem szűntek meg teljesen, éppen ezért az év hátralévő részében a kerékpárosok érdekében folytatni fogjuk a hasonló jellegű ellenőrzéseinket!!! – értékelt Erdélyi Róbert r. alezredes
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!