Fehérben is ragyog az Egri Csillag

Csütörtökön sajtótájékoztató keretében mutatták be Egerben az Egri Csillag, a Bikavér fehér párját.
 
 

Fehérben is ragyog az Egri Csillag

Csütörtökön sajtótájékoztató keretében mutatták be Egerben az Egri Csillag, a Bikavér fehér párját.
 
 
 
 
 

Fehérben is ragyog az Egri Csillag

Csütörtökön sajtótájékoztató keretében mutatták be Egerben az Egri Csillag, a Bikavér fehér párját.
"Optimista vagyok, dicsérem a városom, mert a célom az, hogy meglássuk mi helyiek is, hogy Eger az ország egyik legjobb városa. Nem csak történelmi hagyománya, szépsége, hanem például a kitűnő borászok miatt is" – mondta Habis László polgármester. Majd így folytatta: Eger egészen egyszerűen fantasztikus borokat produkál, s ehhez nagyon intelligens, különleges emberek kellenek. Az egri városvezető szerint az Egri Borvidéken számos olyan borász van, aki nagy egyéniség, önfeláldozással dolgozik és hisz abban, hogy gyermekei, unokái számára teremt komoly értéket a munkásságával.
Habis szerint a borászat nem a pillanat, hanem a kitartás, a következetesség, az intuíció mestersége. Nagy misztérium az, hogy miként lehet csodás borokat készíteni, s az is, hogyan lehet a műremekeket a mai embernek megfelelő módon, sikerrel kínálni.
Habis László leszögezte: az egrieknek büszkének kell lenniük a városukra, meg kell látniuk, milyen kincset kaptak azzal, hogy Egerhez tartozhatnak, nem szabad kishitűnek lenniük.

Mindezt –mint elmondta- a polgármester alapvetésnek szánta ahhoz, hogy a Bikavér sikerén felbuzdulva a fehér nagy házasítás, az Egri Csillag is sikeres lehet a piacon. Úgy fogalmazott: Gál Tibor kezdeményezése, hogy egy évvel ezelőtt összehozta az egri borászokat, egy sikertörténetet indíthat el. A szakemberek akkor is nagy szenvedéllyel diskuráltak az egri borról, sok javaslat hangzott el, amely nagy reményekre ad okot, s mot itt az első szép eredmény, az első, 2010-es Egri Csillagok sora, melyeknek köszönhetően 2011 is a Bor éve lehet Egerben.

Gál Tibor a sajtótájékoztatón kiemelte: több mint 50 borász kötetlen beszélgetése során indult el útjára a fehér házasítás ügye, az Egri Csillag elnevezésére kiírt országos pályázatra 3150 név-ötletet küldtek be a borkedvelők. Egerre figyelt az egész ország.
A borbemutatóval egybekötött tájékoztatón az ifjú szakember beszélt arról, hogy az egri a világon a leginkább északi fekvésű vörösbor-termelő vidék, a klimatikus viszonyok alkalmasak arra, hogy kiváló vörösbort készítsünk, de képessé tesznek arra, hogy hosszú távon, stabilan a világ legjobb fehérborait állítsák elő itt. Az Egri Borvidék igen összetett szerkezetű, kiválóak a dűlök, de nagyon szétaprózott és meglehetősen komplikált a birtokrendszer. Egy évszázaddal ezelőtt Grőber Jenő borász megalkotta a vörösborok egységét, megalkotta a Bikavért, s most, 100 évvel később az egri borászok összefogással fellőtték az Egri Csillagot.

Gál Tibor kifejtette: nem egyszerű dolog arra vállalkozni, hogy méltó párja legyen a zászlósbornak, a Bikavérnek, ehhez igen összehangolt, kitartó marketingtevékenység szükséges. A borvidéken megtalálható sok fehér szőlőfajtát a borászatoknak is meg kell tanulniuk egységben közvetíteni a borkedvelőkhöz. Mostanra kiderült, hogy az egyes fajták nem értékesíthetők a piacon teljes sikerrel, az egrieknek olyan márkanevet kell felépíteniük, amely a borvidékre, a történelmi hagyományokra jellemző, s közben jól kommunikálható. A megoldás az Egri Csillag.

A sajtótájékoztató után teltházas borbemutatót tartottak a Dobó téri borházban, ahol 10 egri termelő Egri Csillagait kóstolták meg a résztvevők. Gál Tibor kifejtette: hisz abban, hogy a kísérleti jellegű indulás után a 2011-es évjáratból már a termelők 70-80%-a fog Egri Csillagot készíteni. A fehér cuveé ügyét egy marketing akcióval is segítik: meghirdetik az Egri Csillag legendaíró pályázatot, magyarán várják azokat a néhány oldalas irodalmi alkotásokat, melyek elmagyarázzák, honnan is származik az Egri Csillag elnevezés. Az írásokat június 15-ig lehet elküldeni a 3301 Eger, Pf. 83-as címre. A győztes alkotást a júliusi Bikavér Ünnepen olvassák majd fel, s a beküldő 200 palack egri bort kap ajándékba. A második helyezett 100, a harmadik pedig 50 palackkal vigasztalódhat. A hosszabb távú tervek között szerepel, hogy az Egri Csillag eredetvédett bor legyen, s később tartsanak egy Egri Csillag Ünnepet is, minden év márciusának harmadik hétvégéjén.

forrás: habislaszlo.hu
 

 
 
  • 1Radó István2011április22.16:27ÚjVálasz

    Sajnos nem voltam hivatalos az Egri Csillag nevű bor bemutatójára (nem is hallottam róla), ezért még azt sem tudom, hogy ez a bor száraz vagy félédes egyáltalán.
    Amit azért sejteni, feltételezni vélek, hogy nehéz eladni az egri bort, mert abszolút és relatív túlkínálat van a hazai és főleg a nemzetközi borpiacon, ahol meg és egyébként a magyar bort sajnos nem jegyzik. Még a híresnek gondolt tokajit sem. Ergo, nincs jó ára és nincs semmilyen híre.
    A bor nemzetközi piacán egyelőre - sem minőségileg sem mennyiségileg - nem vagyunk tényezők.
    Természetesen fogalmam sincs, hogy miként lehetne a magyar tájak borait nemzetközileg eladhatóvá tenni, csak annyit sejtek, hogy a borfajták hagyománya roppant fontos dolog. Ebből pedig azt gondolom, hogy egy újabb bormixet (mert nem eléggé köztudott, hogy a Bikavér is háromféle borból van), mint amilyen az új Egri Csillag talán még nehezebb lesz bevezetni.
    Hogy miért kell mégis egy újabb egri bor a meglévő fajták közé, azt persze szintén nem tudom. Pedig az alapvető ,,brandépítés" érdekében fontos lenne a potenciális fogyasztónak ezt is megindokolni.
    Azon kívül készséggel elhiszem, hogy a 3150 db pályázott ,,névötlet" közül a legtalálóbb, legkifejezőbb az Egri Csillag volt, de kíváncsi volnék mondjuk az első tíz nem választottra is.

    Csak azért mert az Egri Csillag elnevezést nem tartom sem túl eredetinek, sem túl kifejezőnek. Pl. a híres rajnai aszúsodott édes vörösbort ,,auslese" elnevezéssel árulják cca. 40 Euróért, mert olyan hegyoldalak szőlőjéből ered, ahonnan jó a kilátás.
    Eger környékének ,,dűlői" közt nem akadt egy jó elnevezés?
    Csak Gárdonyi könyve volt a legjobb névforrás?

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!