Rekordkocsonya Felsőtárkányon
A méréseket Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztere végezte egy héttagú zsűri előtt, akik a kocsonya állagát és az áttetszőségét vizsgálták. A szabályok szerint nem maradhatnak zsírfoltok az étel tetején, mert azok esztétikailag rontják a képet, a késztermék pedig nem tartalmazhat 40 százaléknál több húst.
A rekordméretű kocsonya elkészítéséhez 40 kg mangalica körmöt, 10 kg bőrt, 3 kg fokhagymát és ugyanennyi vöröshagymát, 1 kg sót, valamint 20 dkg szemes borsot használtak fel, a főzésre előkészített mennyiség pedig 65 liter volt. Mindez 120 adag ételnek felelt meg! A Jankó István és séfcsapata által készített kocsonya megfelelt az előírásoknak, ezért azt Sebestyén István azonnal regisztrálta a hazai rekordok közé.
Gratulálunk az eseményhez,csak sajnos mi hétköznapi emberek nem mehettünk be csak ha fizetünk igazán ritka az ilyen jellegű fizetős főző-rendezvény,és ráadásul még a sima nézőktől is komoly összeget amiért egy átlag ember egy nap dolgozik,elég sajnálatos dolog ez egy MESTER-től!
Nem egy nagy durranás,,már maga a kocsonyfőzés a 86 éves nagymamám is megfőzte volna HA ,ismétlem HA volna ilyen méretű tányérja amibe elszűrje,szerintem a tányér-készítő MESTERT kellene a rekordok könyvébe beírni,mert kocsonyát főzni elég sokan tudnak az országban és sőt határainkon túl is!! De sajnos már ezt is tudásként könyvelik,hogy valaki kocsonyát tud főzni!!!