Borral a város alatt
2010.12.28.23:00
Alma, csípős paprika, narancs, fokhagyma … Önmagában nem ajánlanám ezen zöldségek és gyümölcsök egyidejű fogyasztását, ám egy-egy csésze forralt borban ízlelve őket nem kell félni az utóhatástól. Megtehetjük ezt az ünnepek alatt a hét magyar építészeti csoda egyikében, az egri pincerendszerben.
„Forralt bor túra a város alatt” címmel indulnak séták január 2-ig minden nap, délelőtt 10-től délután 4 óráig a Város a Város Alatt nevű egykori érseki pincerendszerben. Az idei az első alkalom, hogy forralt borral is kedveskednek a látogatóknak. Őseink egykoron a forralt bort gyógymódként is használták, a mai világban azonban sokkal gyakrabban isszák más hatás eléréséért – vezette fel a túrát Ticze Richárd tárlatvezető. A félédes Egri Muskotályt négy különböző ízesítéssel lehet megkóstolni a mintegy 45 perces séta során, így belekortyolhatunk a szabolcsi almásba, a makó környéki fokhagymásba, a szegedi védjegynek számító erős paprikásba, valamint egy gyümölcsös, citrusos-narancsos különlegességet is elfogyaszthatunk.
A vendégek persze a kóstolás közben megismerhetik az egykoron borászati célokra használt pincerendszert, megtudhatjuk, hogy miért nem lehet ma már bort tárolni benne, ezen kívül pedig néhány ősi mesterség kellékeit is megcsodálhatjuk a Belváros alatt. Ha szerencsénk van, és nem ittunk túl sokat, akkor talán a középkori dobójáték közben sem remeg meg a kezünk. Ebben az esetben a túravezető jutalmul elkísér minket a kijárathoz. Ha meg lent maradnánk, akkor egy évünk van arra, hogy emlékezetből visszajussunk a „töltőállomásokra”. Kb. ennyi idő kell ahhoz, hogy a nedű helyén már csak borecetet találjunk a jelenlegi körülmények között.
Ez a program egrieknek is ajánlott!
Ha az idősebb Tietze vezeti a pincejárást, akkor a vidám móka és kacagás is biztosított.