A „jóga-autó”
A jóga elengedhetetlen elvei
Az olajozás az ászanákkal indul, amely mozdulatlan testtartást jelent. Előnye, hogy javítja a test rugalmasságát és a keringést, mely által biztosított az idegek tápanyag- és oxigén ellátása. Az ászánák serkentik és hatékonyabb működésre is hangolják a belső szerveket, ízületeket. A kitartott mozdulatok alatt pedig növekszik a koncentrációs képesség.
Felgyorsult életünk révén még a táplálkozás, munka és a szórakozás is megnehezíti az ellazulást. A test hűtőberendezése tehát nem más, mint a pihenés és az ellazulás. Ennek egyik módja a relaxáció elsajátítása, melynek tökéletes állapotát a jógában három síkon lehet elérni: fizikai, szellemi és spirituális szinten.
A helyes étkezés biztosítja a test helyes üzemanyag ellátását. A jógatáplálkozás laktovegetárius, amely tiszta, egyszerű, természetes elemekből áll, amelyek segítik az emésztést, valamint a tápanyagok beépítését. Az állati hús „másodkézből” származó tápanyagforrás, így a jógában alárendelt szerepet tölt be. A gyümölcsök, zöldségek, magok, diófélék és gabonák különböző mennyiségben és mértékben tartalmazzák az ember számára alapvető tápanyagokat. A tejtermékek, hüvelyesek, diófélék és magok biztosítják a vegetáriánusok számára a megfelelő fehérjeforrást és könnyen feldolgozhatóak a szervezet számára. A jógázók figyelembe veszik az étel elmére gyakorolt finom hatásait, és elkerülik a túlzottan izgató hatású ételeket. Előnyben részesítik azokat, amelyek nyugtatják az elmét és élesítik a gondolkodást. A táplálkozás megváltoztatása azonban fokozatos bevezetést igényel. Elkezdhető az elfogyasztott növények, gabonafélék, magvak és diófélék adagjának növelésével, amelyek fokozatosan helyettesítik a húst, míg az végül teljesen elhagyhatóvá válik számukra.