A „jóga-autó”

A jóga elengedhetetlen elvei

A jógik szerint a lélek járműve a test, rá jellemző igényekkel, melyeket teljesíteni kell az akadálytalan működéshez. A jóga módszerei révén elvezet a fizikai egészséghez, lelki egyensúlyhoz és az önismerethez. Ehhez csupán be kell tartani a relaxációt, testhelyzeteket és légző gyakorlatokat.
 
 

A „jóga-autó”

A jóga elengedhetetlen elvei

A jógik szerint a lélek járműve a test, rá jellemző igényekkel, melyeket teljesíteni kell az akadálytalan működéshez. A jóga módszerei révén elvezet a fizikai egészséghez, lelki egyensúlyhoz és az önismerethez. Ehhez csupán be kell tartani a relaxációt, testhelyzeteket és légző gyakorlatokat.
 
 
 
 
 

A „jóga-autó”

A jóga elengedhetetlen elvei

A jógik szerint a lélek járműve a test, rá jellemző igényekkel, melyeket teljesíteni kell az akadálytalan működéshez. A jóga módszerei révén elvezet a fizikai egészséghez, lelki egyensúlyhoz és az önismerethez. Ehhez csupán be kell tartani a relaxációt, testhelyzeteket és légző gyakorlatokat.

Az olajozás az ászanákkal indul, amely mozdulatlan testtartást jelent. Előnye, hogy javítja a test rugalmasságát és a keringést, mely által biztosított az idegek tápanyag- és oxigén ellátása. Az ászánák serkentik és hatékonyabb működésre is hangolják a belső szerveket, ízületeket. A kitartott mozdulatok alatt pedig növekszik a koncentrációs képesség.

Felgyorsult életünk révén még a táplálkozás, munka és a szórakozás is megnehezíti az ellazulást. A test hűtőberendezése tehát nem más, mint a pihenés és az ellazulás. Ennek egyik módja a relaxáció elsajátítása, melynek tökéletes állapotát a jógában három síkon lehet elérni: fizikai, szellemi és spirituális szinten.

A helyes étkezés biztosítja a test helyes üzemanyag ellátását. A jógatáplálkozás laktovegetárius, amely tiszta, egyszerű, természetes elemekből áll, amelyek segítik az emésztést, valamint a tápanyagok beépítését. Az állati hús „másodkézből” származó tápanyagforrás, így a jógában alárendelt szerepet tölt be. A gyümölcsök, zöldségek, magok, diófélék és gabonák különböző mennyiségben és mértékben tartalmazzák az ember számára alapvető tápanyagokat. A tejtermékek, hüvelyesek, diófélék és magok biztosítják a vegetáriánusok számára a megfelelő fehérjeforrást és könnyen feldolgozhatóak a szervezet számára. A jógázók figyelembe veszik az étel elmére gyakorolt finom hatásait, és elkerülik a túlzottan izgató hatású ételeket. Előnyben részesítik azokat, amelyek nyugtatják az elmét és élesítik a gondolkodást. A táplálkozás megváltoztatása azonban fokozatos bevezetést igényel. Elkezdhető az elfogyasztott növények, gabonafélék, magvak és diófélék adagjának növelésével, amelyek fokozatosan helyettesítik a húst, míg az végül teljesen elhagyhatóvá válik számukra.

A légzés, mint egy motor, abban segít, hogy megfelelő mennyiségű energiát vegyünk magunkhoz és ezt az energiát akadálytalanul áramoltassuk az egész testünkben. A légző gyakorlatok (pranayama) hatására fizikai és szellemi megfiatalodás jön létre.

A „jóga-autó” ezzel indulásra is kész, egészen a megvilágosodásig vezet. Az út rögös, megpróbáltatásokkal teljes, mert a jóginak harcolnia kell a benne élő ellenség ellen.
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!