Heves megye legjobb borai

A „Múzeumok hosszú éjszakája” rendezvény alkalmából átadták a „Heves Megye bora” díjakat tegnap este, a Megyeházán. Nyolc kategóriában vették át az elismerést a legjobb borászok Sós Tamástól, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől. Az eseményhez kapcsolódott Dr. Nemes Lajos levéltárigazgató előadása.
 
 

Heves megye legjobb borai

A „Múzeumok hosszú éjszakája” rendezvény alkalmából átadták a „Heves Megye bora” díjakat tegnap este, a Megyeházán. Nyolc kategóriában vették át az elismerést a legjobb borászok Sós Tamástól, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől. Az eseményhez kapcsolódott Dr. Nemes Lajos levéltárigazgató előadása.
 
 
 
 
 

Heves megye legjobb borai

A „Múzeumok hosszú éjszakája” rendezvény alkalmából átadták a „Heves Megye bora” díjakat tegnap este, a Megyeházán. Nyolc kategóriában vették át az elismerést a legjobb borászok Sós Tamástól, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől. Az eseményhez kapcsolódott Dr. Nemes Lajos levéltárigazgató előadása.

Sós Tamás hangsúlyozta mennyire fontos a borászok munkájának elismerése és az, hogy ki kapja, Hiszen az, a díjat is minősíti. Ennek az elismerésnek a díjazott neves szakemberek adnak rangot. A díj egy emlékplakett és egy oklevél, melyet Herczeg István grafikusművész tervezett.
A megyéhez méltó, rendkívül magas színvonalú versenyben az immár hagyományos 7 mellet a desszert kategóriában is odaítélték a díjat. A két borvidék borászainak legjobb nedűi képviselhetik a megyét 2009-ben.

 

A Heves Megye Bora 2009 díjazottjai:

Egri borvidék fehérbor kategória: Egerszóláti Olaszrizling 2007 - Sike Tamás Pincészete, Eger

Mátrai borvidék fehérbor kategória: Mátrai Olaszrizling 2008 - Ludányi Pince, Gyöngyöstarján

Mátrai Szürkebarát kategória: Szürkebarát 2006 - Károly Róbert Pincészet, Gyöngyös

Rosé kategória: Mátrai Kékfrankos Cabernet Sauvignon Rosé 2008 - Szőke Mátyás, Gyöngyöstarján

Mátrai borvidék vörösbor kategória: Mátrai Kékfrankos 2006 - Maróti Attila, Gyöngyös

Egri borvidék vörösbor kategória: Arcanum Cabernet Franc 2006 - Vincze Béla, Eger

Egri Bikavér kategória: Egri Bikavér 2006 - Egri Korona Borház, Demjén

Desszertbor kategória: Debrői Hárslevelű 2007 - Tóth József, Aldebrő

 

 

A díjak átadását követően Dr. Nemes Lajos, a Heves Megyei Levéltár Igazgatója egy rendkívül izgalmas előadással kapcsolódott a Múzeumok éjszakája programhoz. „Eger város szőlőtermelése” címmel mutatta be történelmi pontossággal, a helyi borászat jelen korunkig tartó fejlődését.
Az előadáson elhangzott, hogy a bor a korai időkben népélelmezési cikk volt, ugyanis a víz általában fertőzött volt. A környék településeinek létrejötte után, szinte mindenhol termeltek szőlőt, elsősorban egyházi segítséggel. A korabeli gyenge fehérbor termelését a XV. században felváltotta az erős vörös, ekkor alakult ki a monokultúra és a minőségi bor előállítása. A török korban tovább nőtt a termelés, ekkor terjednek el, a vörösbort adó fajták, az egész területen ezeket termelik. Erdődy és Barkóczy püspökök idején megnő a termelés, s a legjobb minőséget a nagybirtokokon állítják elő.

Az igazgató előadásában szó esett még a technológiai fejlődésről, a sajátos mértékegységekről és a fogyasztási szokások megváltozásáról. A jelenlévők a szakértő elemzés révén, hasznos ismereteket kaptak a helyi borkultúra hagyományáról, fejlődéséről.

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!