Rengeteg budapestinek ez a kedvenc olasz fagylaltozója
Hogy az első fagylaltot pontosan mikor készítették el a Földön, nem világos, de tudjuk, hogy a fagylalt ősi története több mint 4000 évre nyúlik vissza. A legkorábbi ismert fagylaltrecepteket az ókori Kínában alkották meg, ahol hóval, tejjel, gyümölcsökkel és mézzel készítették el az édességet. Az első írásos említése a fagylaltnak időszámításunk előtt 4. századból ered, amikor a perzsa király – Dáriusz – hóval és gyümölcsökkel készített jégkrémet.
Jó néhány évvel később, a 18. századtól már kultúrája kezdett kialakulni a fagylaltozásnak. Az első fagyos finomság Amerikában akkoriban jelent meg, amikor a gyarmati időkben a tej- és tojáskrémeket, valamint a gyümölcsöket és a cukrot jéggel és hóval hűtötték le, majd fagylaltként szolgálták fel. A modern fagylalt előállítási módszerére azonban az 1840-es évekig kellett várni. Megtervezték a fagylaltgépet, ez pedig lehetővé tette a könnyű és gyors gyártást.
Ennyi fagylaltot eszünk világszerte és Magyarországon
Hogy pontosan mekkora ez a szám, azt nehéz meghatározni. Az iparági becslések szerint a világon évente több milliárd liter fagylaltot adnak el. Amerikában és Európában az éves fagylaltfogyasztás átlagosan 6-7 liter körül van fejenként, míg Ausztráliában és Új-Zélandon a fogyasztás ennél magasabb, megközelítőleg 18-20 liter fejenként évente. Az ázsiai és afrikai országokban általában alacsonyabb a fagylaltfogyasztás, de az iparág növekszik ezeken a piacokon is.
Magyarországon évente mintegy 60 millió liter fagylaltot fogyasztanak el. Ez átlagosan körülbelül 6 liter fagylaltot jelent fejenként évente. Hazánkban a fagylaltdivat az utóbbi években jócskán megváltozott: egyre több új és érdekes ízű fagylaltot kínálnak az üzletekben. A tapasztalatok szerint az egyik legnépszerűbb fagylalt a vanília, de a csokoládé, a gyümölcsös és a kekszes ízeket is előszeretettel kóstolják a magyarok.
A Hisztéria Fagylalt is kiveszi a részét a világ fagyi-statisztikájából
A Hisztéria Fagylalt az 1990-es évek elején indult útjára. A családi vállalkozásként működő üzlet kézműves fagylaltok készítésével foglalkozik – és különösen azok körében híres, akik kimondottan a minőségi finomságokat, és különleges, szokatlan, mégis ínyenc ízeket keresik.
Nem csoda, hogy ekkora sikere van Budapesten a Hisztéria Fagylaltozónak: filozófiájuk, hogy a fagylaltokat kimondottan modern gépekkel felszerelt műhelyben végzik. A pasztörizálást, homogenizálást, sokkolást, fagyasztást, valamint az érlelést – azaz a fagylaltkészítéshez szükséges folyamatokat – egyetlen helyen valósítják meg. Egy szó, mint száz: a különlegesség és a minőség belefér akár egyetlen tölcsérbe is.