Ha Egerben foglalna szállást, akkor miért hagyná ki a Szépasszony-völgyet?
A Szépasszony-völgy sokak szerint kihagyhatatlan eleme a történelmi városnak. Akik Egerben, vagy csak a környékén járnak, azoknak mindenképpen érdemes elidőzniük a Szépasszonyvölgyben. A völgy Eger és környékének a legnagyobb borpincés területe, ahol több mint 200 vendéglátóegység is megtalálható. A helyi borok és borkülönlegességek kihagyhatatlanok. A borok itt odaadással és szenvedéllyel készülnek am a helyi borászoknak köszönhető. A völgyben a látogatókat nagyon sok helyen tűzrakók és szalonnasütők várják. A közelben bármerre is nézünk boros pincék sokasága, ahol a hangulatos italkimérés is külön látványosságnak számít. A pincék előtti teraszokon kóstolhatjuk meg a legfinomabb helyi borokat és emellett a pincékbe is betérhetünk. A völgyben jellemzően folyóbormérés folyik és természetesen a látogatóknak palackozott borok megvásárlására is lehetőségük nyílik. Eger borainak különlegessége a mikroklímában és a vidék talajában keresendő. Fehér, valamint vörös borokat is készítenek a helyi borászok.
A Szépasszony-völgy sokak szerint kihagyhatatlan eleme a történelmi városnak. Akik Egerben, vagy csak a környékén járnak, azoknak mindenképpen érdemes elidőzniük a Szépasszonyvölgyben. A völgy Eger és környékének a legnagyobb borpincés területe, ahol több mint 200 vendéglátóegység is megtalálható. A helyi borok és borkülönlegességek kihagyhatatlanok. A borok itt odaadással és szenvedéllyel készülnek am a helyi borászoknak köszönhető. A völgyben a látogatókat nagyon sok helyen tűzrakók és szalonnasütők várják. A közelben bármerre is nézünk boros pincék sokasága, ahol a hangulatos italkimérés is külön látványosságnak számít. A pincék előtti teraszokon kóstolhatjuk meg a legfinomabb helyi borokat és emellett a pincékbe is betérhetünk. A völgyben jellemzően folyóbormérés folyik és természetesen a látogatóknak palackozott borok megvásárlására is lehetőségük nyílik. Eger borainak különlegessége a mikroklímában és a vidék talajában keresendő. Fehér, valamint vörös borokat is készítenek a helyi borászok.
A völgy első neve Koháry-völgy volt még az 1700-as évek végén. A völgy nevét Koháry István grófról kapta, aki 1687-ben a török hódoltság után Eger vára és maga a város köré szoros gyűrűt vont. A császári csapatok zömében hajdúkból álltak és itt alakította ki a táborát. A 19. század környékétől már a ma is használatban lévő Szépasszonyvölgyeként emlegetik a helyet. Itt található meg a Koháry-forrás is, valamint a Hatvani kapu. 1843-tól már levéltári iratokban is fellelhető a Szépasszonyvölgy nevének említése. A névre vonatkozóan elég sok mendemonda él. Sokan úgy tartották, hogy az egész völgy egy szépasszony birtokában volt, vagy annak csak egy része. Mások szerint egy szépasszony árusította egri borát saját borospincéjében. Egy másik történet szerint a völgyben egy úri villa állt, amely egy katonatiszté volt és annak feleségéről nevezték el a völgyet. A Szépasszonyvölgyben a szőlősgazdák vágatták a pincéjüket, amelyekben átlagosan 10 Celsius fok körüli hőmérséklet volt. Ezekben a pincékben található meg a méltán híres Egri Bikavér, amely egy páratlan kincse az országnak. Az Egri Bikavérről azt tartják, hogy egészséget ad testnek és léleknek egyaránt. Az Egri Bikavér csak a 18. században vált híressé és alapanyaga a fekete szőlő volt. Ebben az időben a lakosság mintegy 80 százaléka szőlőműveléssel foglalkozott. A termelők saját borospincéjükben mérték ki a finom egri nedűt. A pincék bejáratán mindenhol cégért helyeztek el.
Az akkori szőlősgazdák bandáztak, azaz egymás pincéit látogatták meg és megkóstolták egymás borait. A vigadalom kettő napig tartott. Az asszonyok ezen a két napon nem mehettek be a pincékbe, csak az ételt adhatták be az ajtónál. Általában szalonnát és kenyeret vittek uraiknak. A Szépasszonyvölgy mind a mai napig népszerű kirándulóhely a családok számára, hiszen itt számtalan szálláslehetőség is megtalálható. Hotelek, panziók, de még magán szálláshelyek is foglalhatók az év bármely szakában. Érdemes a szálláskereső oldalakon körülnézni még indulás előtt és a legjobb ár-érték arányú szállást lefoglalni időben.