Egri Furmint a csúcson
Sokan gondolják úgy, hogy a világpiacra egy igazi magyar borfajtával kellene betörni, amire a legalkalmasabb a Furmint lehetne. A Kovács Nimród Winery most megmutatta, hogy Eger adottságai is kitűnőek a Furmint készítéshez.
„Nem ismerek még egy fehérbort, ami ennyire izgalmas és rugalmas ételkísérő lenne... Remekül érlelhető… Játékos szépsége magára vonja a figyelmet, jelleme vad és szabad, és egy arisztokrata tiszteletet parancsoló testalkatával és kiállásával rendelkezik… Különleges, egyedi, ízvilágában semmilyen általam eddig kóstolt fajtára nem hasonlít...” Hetven furmintot és furmint alapú házasítást végigkóstolva, a tekintélyes borszakíró, Tamlyn Currin fogalmazott így a hungarikumok közé sorolt magyar fajtáról. A KNW számára pedig elképesztő megtiszteltetés, hogy e tételek közül borászatunk 2015-ös Nagy-Eged Grand Cru Furmintját 17,5 pontra értékelte, alig fél ponttal elmaradva ezzel Szepsy István ikonikus Úrágya Furmintjától, egriként megelőzve oly sok, egyébként kiemelkedően magas minőségű tokaji tételt. Büszkék vagyunk a Nagy-Eged eme kincsére, amely a tavalyi VinAgora Borversenyen aranyérmes, s a Furmint kategória győztese lett, idén pedig a borszakírók az ország legjobb 12 fehérborának egyikévé választották. Mindez megerősíti a Kovács Nimród Winery hitvallását arról, hogy a Nagy-Eged olyan adottságokkal bír, amelyhez hasonlót Magyarországon kevés termőhely mondhat magáénak. Itt elsősorban magyar fajták telepítése volt a cél: a Furmint oltványokat Szepsy Istvántól kapta a borászat, s 350 méteres magasságban ültettük el. A Tamlyn Currin által is nagyra értékelt borunk a 2015-ös meleg évjáratban született, ami a kevés csapadékkal együtt kiváló minőségű szőlőt, illatában és ízében pedig rendkívül elegáns bort eredményezett, kifinomult, nem túl tolakodó körtés, de annál karakteresebb ásványos, kovaköves jelleggel. |