A Nagy-Eged-hegy letette a névjegyét
Még a veterán borszakírókat is meglepte az a komplexitás és elegancia, amit a november 30-án a KOGART Házban bemutatott 12 bor mutatott. A már nem létező és a még a piacra sem került borokat is felvonultató mesterkurzus elméletben és gyakorlatban is megmutatta, mire képes egy kiváló termőterület, amikor a szakmai alázat a legmagasabb nemzetközi színvonalat kompromisszummentesen megcélzó ambícióval találkozik.
Amint az a felvezető beszélgetésekben elhangzott, az Egertől északkeletre elterülő, 536 méter magas Nagy-Eged-hegy a borvidék legértékesebb dűlője. Alapkőzete triászkori mészkőhegy, amit mészmárga borít, és – Mikuska Péter, a Gróf Buttler birtokigazgatója szerint – már sokmillió évvel ezelőtt is szőlő termett rajta. Ez onnan tudható, hogy a tudósok által Vitis Hungaricának nevezett szőlőfajta lenyomatait is megtalálták az oldalában, így könnyen lehet, hogy a Nagy-Eged-hegy a Kárpát-medence egyik legrégebbi szőlőterülete.
A Nagy-Eged-hegy dűlőben jelenleg három borászat tevékenykedik: a Kovács Nimród nevével fémjelzett pince termeli a nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa legmagasabban fekvő termőhelyéről származó kékfrankost, a Grand Bleu-t. Ennek a bornak a különböző évjáratai már számtalanszor bizonyítottak: hazai versenyeken nem egyszer az ország legjobb kékfrankosaként mutatkoztak be, míg külföldön is elnyerték a szigorú nemzetközi ítészek tetszését, és megmutatták, hogy igazán nagy bor is készíthető ebből a fajtából. Ahogyan sokak meglepetésére a kadarkából is. A Gróf Buttler 15,5 százalékos alkoholtartalmú kadarkája bizonyítja a termőhely erejét, és a fajta sokak számára eleddig ismeretlen arcát mutatja meg. A St. Andrea Szőlőbirtok csúcsbikavérei pedig újra dicsőséget hozhatnak e Hungaricum házasításnak: az ásványos, fűszeres bor a legelegánsabb piemonti borokkal is felveszi a versenyt.
Lőrincz György, a St. Andrea birtokigazgatója még azt is elmondta, hogy hite szerint a terroir szent hely: a ciszterci szerzetesek a 13. századtól kezdve meghonosították a burgundiai szőlőkultúrát Egerben, és a Nagy-Eged-hegyen is. Nem véletlenül emelt áldó Mária-szobrot a birtokán, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a vidékre. Az sem véletlen, hogy többen is francia fajtákkal egészítik ki a magyar szőlőfajtákat a hegyen. A Gróf Buttler elképesztően koncentrált syrah-t palackoz (ennek 2012-es változata volt a sor utolsó tétele), míg a KNW zászlósbora, a 2009-es NJK egy komplex, robosztus, bármilyen steak mellé bátran ajánlható kékfrankos-syrah házasítás. Amennyiben igaza van Kovács Nimródnak, hogy – mivel mindkét borvidék a bortermelés északi határán fekszik – Eger a magyar Burgundia, talán túlzás nélkül állítható, a hazai Burgundiában a Nagy-Eged-hegy megfeleltethető a legnemesebb francia grand cru-knek, amilyen például a Corton vagy a Romanée-Conti. A példaértékű összefogással pedig – és persze hosszú évek szívós munkájával – a nemzetközi csúcsgasztronómia térképére is felhelyezhető a Nagy-Eged-hegy. Még akkor is, ha egyelőre nem látszik remény arra, hogy egyszer Burgundiát hívják a francia Egernek.
A Nagy-Eged-hegy mesterkurzuson bemutatott borok:
- St. Andrea Mária 2014
- Gróf Buttler Viognier 2013
- Kovács Nimród Furmint 2010
- Gróf Buttler Egri Kadarka Superior 2013
Díj: MUN-DUS, 2015-ben arany
- St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2013
- Kovács Nimród Grand Bleu 2012
- St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2012
- Gróf Buttler Egri Bikavér 2011
- St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2011
Díjak: Champion díj 2015, Eger
Grand Award 2015, Prestige reserve club Budapest
Medaillon d’Or 2014, Prestige reserve club Budapest
„Rendkívül gazdag illat jellemzi. Ásványos, fűszeres, gyümölcsös, picit sós. Ízében fantasztikus harmónia és gazdagság uralja. Igazi nagy bor! Egyik kollégánk úgy jellemezte „A tökéletes bor, megismételhetetlen élmény!” Nos, nehéz ezek után bármit is mondani róla, mert abban az öt szóban minden benne van.” – 95 pont
Bor és párlat Magazin, 2015. őszi lapszám
„Ez volt a kedvenc Bikavér, amit kóstoltam. Csodálatos struktúra, amiből rögtön felismerni a terroirt. Nagyon elegáns bor, ugyanakkor piros és fekete bogyós gyümölcsök aromája nyűgöz le. Érett bogyók gyönyörű jegyei, fahéj, vanília és fűszerek töltik be a szánkat, és az ízek hosszú ideig elkísérnek. A bor lecsengésében ízletes gyümölcsöket és kiegyensúlyozott savakat találunk.”
Jhonatan Cano, Beverage Manager/minibar by José Andrés/Washington
- Kovács Nimród Grand Bleu 2011
Díjak: 2016 - Gold Medal at World Wine Championships Award, Chicago - Gold
2016 – HVG – Grand Bleu 2011 – 91 pont
„Mai kedvenc, a nagy kékség. Nem titkolom, elfogult vagyok a fajtával, de éppen ezért nagyon kritikus is. Az egyik legjobb kékfrankos, amit kóstoltam: Kovács Nimród, Grand Bleu 2011. Tiszta, mély rubin szín, ibolyás széllel. Illatában, szantál fa, tulipán, érett meggy és leheletnyi fás jegy. Kóstolva a bor száraz, közepesnél magasabb sav és alkohol érzet lágy, besimult tanninokkal. Közepes teste ellenére érezhetően nagy bor, melynek lecsengése legalább olyan hosszú, mint fényes jövője. Galambmell dukál hozzá, polentával és borsos meggymártással.”
- Kovács Nimród NJK 2009
Díj: 2016 - Gold Medal at World Wine Championships Award, Chicago - Gold