1. helyezett: a Szent István Étterem hamburgere
a Steakház pontot tesz a háború végére!
Rögtön úgy kezdődik a történet, hogy a rendelésnél megkérdezték tőlem, hogy mennyire átsütve kérem a húst, mi több még, ajánlást is adnak hozzá! Hoppá! Ez most csak valami parasztvakítás, vagy tényleg el is tudják úgy készíteni, ahogy kérem? Hogy miért ez a Tamáskodás? Azért, mert bár több helyen is megkérdezik manapság Egerben, hogyan kérjük a hamburgerhúst, de aztán a késztermék köszönő viszonyban sincs a kívánalmakkal. Egyébként hús ügyben nyugodtan lehetnek nagyon magasan az igényeink ezen a helyen, mert ebben a házban egy steak étterem is működik. Szóval elvileg nagyon kell érteniük a hússütés módját. Na meglátjuk!
A Szent István étteremben aztán nem lacafacáznak ám. Kisebb burger bőségtálat tesznek elénk többféle szósszal kiegészítve. Akik szeretnek tunkolni, vagy utóízesíteni azok otthonosan fogják érezni magukat. A hamburgerhez alapban 4 féle szószt adnak (nem is keveset): majonéz, mustár, ketchup, és szinte már hallom, ahogy ön is mondja, hogy a barbeq lesz a negyedik. Szabadidejében hamburgerteszteket olvasgat? Csak nem?!
A szendvics méretét tekintve emberes adagról beszélünk, ráadásul a masszív húspogácsa tovább növeli a falatok sűrűségét. Van benne anyag! Sem mennyiségben, sem minőségben nem szenvedünk hiányt. A buci - ha tippelnem kellene – valami mirelit féle lehet, mert a hirtelen felengedés miatt hámlik szegény, de ez csupán esztétikai veszteség. Ízben minden mást hoz, ahogy kell. Kellően puha, édeskés, megfelelő kísérője a többi elemnek. A paradicsom szuperzamatos, és nem okozok meglepetést azzal sem, hogy a többi zöldség is tökéletesen friss állapotban került a hús mellé. Megmondom őszintén nagyon izgulok, mert ha a húspogácsa olyan jó, mint ahogy kinéz, akkor egy életem, egy halálom, én bizony odaítélem azt az első díjat. Leginkább attól tartok, hogy kiszárították, vagy jól kezelték, de elsózták. A rosszmájuságom alig várja, hogy beleköthessen valamibe. Bármibe. Akármibe!
Nos, őszinte leszek: a húst sikerült olyan szuperül elkészíteni, hogy veri az egész egri mezőnyt. Úgy látszik, mégiscsak előnyt jelent a steakkonyha praxis. A cikksorozat utolsó epizódjában megannyi jelző után nehéz érzékeltetnem a húspogácsa kiemelkedő mivoltát a többihez képest, de megpróbálom leírni az élményt. A pörcös-füstös ízű kéreg a minőségi marhahús zaftosságát megőrizte nekünk. Arról nem is beszélve, hogy a pogácsától eredeti marha ízt kapunk. Méretarányra is nagyon el van találva, mert pont akkora, hogy a hús íze és állaga főszerepet játszik a harapások során. A darált szemcsék mérete is ideális, nem pépes, de nem is "szétesősen" darabos. Egyszerűen jóízűen tudjuk kétpofára tolni. A legszívesebben, még a levegővételről is lemondunk, csak minél hamarabb jöhessen a következő falat. A tökéletesen roppanó bacon és pirított hagymakarikákat egybefogó olvadt sajt pedig felteszi a koronát minderre.
És még nincs vége! A non plusz ultra, hogy képzeljenek hozzá, még némi pikáns csípős ízt, ami valahogy úgy lett időzítve, hogy a végén ér el minket. Tagadhatatlan, ez már a konyhaművészet egy felsőbb dimenziója. És ezt itt a Szent István étteremben mind tudják!
Egyébként a helynek szerencséje is van, hogy a hamburgert önállóan értékelem, mert a jópofa vödörben tálalt, héjában sült burgonyát viszont elsózták! Ezek után egy ilyen baklövést! Fejeket követelek! Szóval ha elfogadnak egy tippet, üzenjék meg a konyhának, hogy minimális fűszerezéssel kérik a burgonyát, ami egyébként az eredeti krumpli miatt szuper tunkolós kísérője a szendvicsnek.
A Szent István Hotel étterméről a fene se gondolta volna, hogy ilyen remeket készít, mert ugyan már mi köze van egy többcsillagos szállónak a hamburgerhez? Persze ha hozzávesszük, hogy egy steakház is üzemel itt, akkor talán nem akkora meglepetés az eredmény. 1690.- Ft-os árával nem az olcsó hamburgerek közé tartozik, de még így is bőven megéri az árát. A húsvéti böjti időszak letelte után, hanyat-homlok rohanjanak a Szent István Étterembe, és kóstolják meg önök is Eger Legjobb Hamburgerét!
a 2015. év végleges rangsora:
1. helyezett: a Szent István Étterem hamburgere
2. helyezett: a Klub Nevada Pub hamburgere
3. helyezett: a Gál Tibor Fúzió hamburgere
4. helyezett: a ZuzmÓ! hamburgere
5. helyezett: a La Isla hamburgere
6. helyezett: az Elefantó hamburgere
7. helyezett: a Macok hamburgere
8. helyezett: a Zsálya hamburgere
9. helyezett: a Különjárat vegaburgere
10. helyezett: a Corner2 hamburgere
11. helyezett: a HBH hamburgere
12. helyezett: a Kaiser Ház hamburgere
13. helyezett: a Manhattan Pizza hamburgere
14. helyezett: a Király Pizza hamburgere
15. helyezett: a Gyros Vár hamburgere
16. helyezett: a CleanKonyha hamburgere
17. helyezett: a Retro Burger hamburgere
18. helyezett: a Liget Korzó Büfé hamburgere
19. helyezett: a Servita Udvarház hamburgere
20. helyezett: a McDonald’s Eger
21. helyezett: a Csirkefaló
22. helyezett: Gyros Büfé (buszpályaudvar)
23. helyezett: a Kurdi pékség
24. helyezett: a piaci Hami-Büfé
25. helyezett: Karaván pizza Eger
26. helyezett: Lecsó Burger
még versenyben (abc sorrendben): CleanKonyha, Corner 2, Csirkefaló ételbár (Agria Park), Elefántó Étterem, FÚZIÓ bor élménycentrum, Gyros Büfé (Buszpályaudvar), Gyros Vár, Hami Büfé (piaccsarnok), HBH Étterem, Söröző, Hotel Szent István étterem, Kaiser Ház: Relax étterem, Karaván pizza Eger, Király Pizza, Klub Nevada Pub, Kurdi Pékség, Különjárat- nyers és vegán bisztro, La Isla - Cocktails & Coffee, Liget Korzó büfé, Lecsó Burger (Tesco), Macok Bisztó és Borbár, Manhattan Pizzéria, McDonald's Eger, Retro Burger, Servita Udvarház, ZuzmÓ! Kamra & Kert, Zsálya Bisztró
Közlemény:
A tesztsorozat inkognitóban készült, minden helyen a kiírt áron vásároltuk meg a szendvicseket, és az írás az OTT és AKKOR tapasztalt hamburger értékelésekor keletkezett szubjektív VÉLEMÉNY. Nem zárjuk ki, hogy más alkalommal akár nekünk vagy másik kóstolónak ettől eltérő álláspontja lehet. Minden ténybeli tévedésünket szívesen korrigáljuk, és bár a szerző véleménye vitatható ugyan, de nem helyreigazítható.