Három egri a legjobbak között

Minden évben nagy érdeklődés várja a Gault&Millau étteremkalauz díjkiosztóját. Idén egy egri kötődésű nagy nyertes is volt a díjazottak között. Az év felfedezettje elismerést kapta: St. Andrea Wine & Gourmet Bar, konyhafőnöke Barna Ádám. Ugyanakkor Egerből három étterem is felkerült az ajánlati listára. A Macok Bisztró az előkelő 11 pontos eredményével vezeti az egri mezőnyt, őt követi egy ponttal lemaradva a Zsálya, majd még egy ponttal hátrébb a Senator-Ház. Tényleg a város legmenőbb éttermei.
 
 

Három egri a legjobbak között

Minden évben nagy érdeklődés várja a Gault&Millau étteremkalauz díjkiosztóját. Idén egy egri kötődésű nagy nyertes is volt a díjazottak között. Az év felfedezettje elismerést kapta: St. Andrea Wine & Gourmet Bar, konyhafőnöke Barna Ádám. Ugyanakkor Egerből három étterem is felkerült az ajánlati listára. A Macok Bisztró az előkelő 11 pontos eredményével vezeti az egri mezőnyt, őt követi egy ponttal lemaradva a Zsálya, majd még egy ponttal hátrébb a Senator-Ház. Tényleg a város legmenőbb éttermei.
 
 
 
 
 

Három egri a legjobbak között

Minden évben nagy érdeklődés várja a Gault&Millau étteremkalauz díjkiosztóját. Idén egy egri kötődésű nagy nyertes is volt a díjazottak között. Az év felfedezettje elismerést kapta: St. Andrea Wine & Gourmet Bar, konyhafőnöke Barna Ádám. Ugyanakkor Egerből három étterem is felkerült az ajánlati listára. A Macok Bisztró az előkelő 11 pontos eredményével vezeti az egri mezőnyt, őt követi egy ponttal lemaradva a Zsálya, majd még egy ponttal hátrébb a Senator-Ház. Tényleg a város legmenőbb éttermei.
HTML Editor - Full Version

A legjobb vidéki étterem az encsi Anyukám mondta lett, mint ahogy azt már megszokhattuk. Az eredmények és a szakma hangulata mind afelé mutatnak, hogy a minőségi vendéglátás vidékre költözik. A minap a Michelin csillagos Tanti séfje költözött Tatára, mert szerinte a vidéki gasztronómiáé a jövő.

Eger az a város, ahol elég jól főznek, lopják egymástól az étlapot az éttermek (tehát figyelnek egymásra) és olyan közel van a fővároshoz, hogy gyakorlatilag mindegyik hétvégét megtöltik a kiránduló budapestiek és nem csak a főszezonban.

Érdekes felidézni, hogy mit ír a St. Andrea Wine & Gourmet Bar a honlapján: ”Lassan 10 éve történt, amikor először jártunk Egerszalókon. Megismertük Lőrincz Gyurit, találkoztunk St. Andival és a gyerekekkel, kóstoltuk a borokat. Beszippantottuk a pince illatát, álltunk a Nagy-Eged-hegyen és csodáltuk a tájat, a hullámzó dombokat és éreztük a természet közelségét, az energiákat. Láttunk napfelkeltét és néztük a Napot, amint elbújik a szőlőtőkék mögött. Megéltünk itt néhány ébredező tavaszt, forró és szikrázó nyarat, langyos őszt és csikorgó téli hónapokat.

És minden alkalommal úgy éreztük, itt valami más van.. ENERGIÁK. ÉRZÉSEK. ÍZEK. HANGULATOK. ÉRZELMEK. NAGY BOROK. Így álmodtuk meg a ST. ANDREA WINE & GOURMET BÁR-t… Elhoztunk Budapest belvárosába egy pici darabot a pincészetből, a dűlőkből, a színekből, az érzésekből, a gondolatokból, hogy közvetítsük mindazt, amit Dr. Lőrincz György és családja képvisel.” Meleg szavak, és minden benne van, ami a vidéket vonzóvá teszi a nagyvárosi embernek.


A turizmus ereje nem a betonban vagyon

 

Az elismerések jó alkalmat adnak ahhoz, hogy átgondoljuk a gasztronómia, Eger és a turizmus viszonyát, felismerjük, hogy miként alakultak így a dolgok. Ebben az értékelésben nem megkerülhető Macsinka János, akihez mindhárom sikeres és híres egri étterem köthető (A Zsályát beindította, a Senator-Házba tért vissza és pozícionálta magasra, a Macok pedig „János konyhájával„, jelenleg az egyetlen környékbeli séf-étterem). János olyan fontos szereplője az egri gasztronómiának, aki nélkül aligha lehetne rajta Eger a kaja-térképen. Mivel a jelek szerint egyre többen jönnek a városba hedonizálni (fürdeni, sétálni, kulinárkodni, konferenciázni etc.), így nem nehéz kitalálni, hogy a turisztikai fejlesztések is célszerű lenne, ha a szíveslátás irányába mozdulnának. Lehet betonból várat építeni, térkövezni, díszvilágítani, de a város turisztikai marketingje az „asztalnál meghalna”, ha nem lennének Jánosok, Csöpikék, Ottók… Oda ugyanis parkolók, eligazító táblák, kellemes üzletek normális nyitva tartással, de elsősorban kedves egriek kellenek. A Gault&Millau értékelése azt mutatja, hogy a látogatók igénylik és szeretik a jó konyhát. A kulinária a kultúra része. Itt lenne az ideje, hogy a közösség is így tekintsen rá elismerésben, támogatásban. A spontán kialakult gasztro-negyed (Senator-Macok-Zsálya) vonalon még rengeteg lehetőség kínálkozik. Szintén kiaknázatlan a Szépasszonyvölgy éttermi kínálata, ahol egy kis képzéssel, marketinggel, a meglévő egységeket fel lehetne hozni értelmezhető színvonalra.

Eger kellemes város. Jók a pizzák, a hamburgerek és a bisztonómia mellett az étterem és a vendéglő kultúra is jelentős. Itt lenne az ideje egy kicsit tudatosabban építkezni ezen a téren.

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!