A legmodernebb boranalitikai készülékkel bővül az egyetem eszközparkja
2014.11.11.00:00
Az Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Regionális Egyetemi Tudásközpontjának szerkezeti átalakításában, illetve az ehhez kapcsolódó fejlesztési koncepciójában kiemelt szerepet kap a szőlészeti és borászati kutatás-fejlesztés. A Tudásközpont laboratóriumainak infrastrukturális adottságaira építve, az élelmiszertudományok művelése mellett a szőlészeti és borászati kutatásokkal kívánjuk segíteni az Egri borvidék és a régió további borvidékeinek K+F potenciálját és versenyképességét.
A borászati kutatásokhoz kapcsolódóan beszerezett WineScan™ SO2 készülék a rutin boranalitika leggyorsabb és legmodernebb lehetőségeit egyesíti. A teljes felszereltséggel rendelkező és a régióban egyedül itt megtalálható műszer 50 ezer referencia minta vizsgálata alapján készült kalibrációt alkalmaz a mérések értékeléséhez, melyet munkatársaink saját mérésekkel pontosítottak és egészítettek ki. Néhány perc alatt 30 paraméter (lásd alul) mérésére képes mustban, erjedő mustban és borban, amely a kutatási felhasználáson túl a mindennapi borászati rutinban szükséges lehet a gyakorló szakemberek számára.
Szaktanácsadói Központunkon keresztül, jelenlegi laboratóriumi szolgáltatásainkhoz kapcsolódóan igény szerint vállaljuk must, erjedő must és bor minták vizsgálatát az összes mérhető paraméter eredményeinek átadásával, a minta érkeztetését követő fél napon belül. Igény szerint Laboratóriumunk továbbra is vállalja fontosabb boranalitikai paraméterek egyéni manuális vizsgálatát is.
WINESCAN™ SO2 FOSS – BORANALIZÁTOR
Az egyik legjelentősebb élelmiszeripari műszergyártó cég, a FOSS Analytical fejlesztette WineScan™ SO2 műszer mustban, erjedő mustban és borban használható 30 különböző paraméter vizsgálatára. A műszer a Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) működési elve szerint működik.
MÉRHETŐ PARAMÉTEREK:
MUSTBAN:
- Titrálható sav
- Redukáló cukor
- Brix
- Sűrűség
- Borkősav
- Almasav
- pH
- Fruktóz
- Glükóz
- Glükonsav
- Extrakt
ERJEDŐ MUSTBAN:
- Alkohol
- Redukáló cukor
- CO2
- Almasav
- Borkősav
- Titrálható sav
- Illósav
- Glükóz
- Fruktóz
- Sűrűség
- pH
BORBAN:
- Alkohol
- Redukáló cukor
- Titrálható sav
- Illósav
- Almasav
- Borkősav
- Citromsav
- Tejsav
- Szorbinsav
- Glükóz
- Fruktóz
- pH
- Sűrűség
- CO2
- Folin C index
- Glicerin
- Összes H2SO3
- Szabad H2SO3
- A420
- A520
- A620