A legmodernebb boranalitikai készülékkel bővül az egyetem eszközparkja

Az Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Regionális Egyetemi Tudásközpontjának szerkezeti átalakításában, illetve az ehhez kapcsolódó fejlesztési koncepciójában kiemelt szerepet kap a szőlészeti és borászati kutatás-fejlesztés. A Tudásközpont laboratóriumainak infrastrukturális adottságaira építve, az élelmiszertudományok művelése mellett a szőlészeti és borászati kutatásokkal kívánjuk segíteni az Egri borvidék és a régió további borvidékeinek K+F potenciálját és versenyképességét.
 
 

A legmodernebb boranalitikai készülékkel bővül az egyetem eszközparkja

Az Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Regionális Egyetemi Tudásközpontjának szerkezeti átalakításában, illetve az ehhez kapcsolódó fejlesztési koncepciójában kiemelt szerepet kap a szőlészeti és borászati kutatás-fejlesztés. A Tudásközpont laboratóriumainak infrastrukturális adottságaira építve, az élelmiszertudományok művelése mellett a szőlészeti és borászati kutatásokkal kívánjuk segíteni az Egri borvidék és a régió további borvidékeinek K+F potenciálját és versenyképességét.
 
 
 
 
 

A legmodernebb boranalitikai készülékkel bővül az egyetem eszközparkja

Az Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Regionális Egyetemi Tudásközpontjának szerkezeti átalakításában, illetve az ehhez kapcsolódó fejlesztési koncepciójában kiemelt szerepet kap a szőlészeti és borászati kutatás-fejlesztés. A Tudásközpont laboratóriumainak infrastrukturális adottságaira építve, az élelmiszertudományok művelése mellett a szőlészeti és borászati kutatásokkal kívánjuk segíteni az Egri borvidék és a régió további borvidékeinek K+F potenciálját és versenyképességét.
A borászati kutatásokhoz kapcsolódóan beszerezett WineScan™ SO2 készülék a rutin boranalitika leggyorsabb és legmodernebb lehetőségeit egyesíti. A teljes felszereltséggel rendelkező és a régióban egyedül itt megtalálható műszer 50 ezer referencia minta vizsgálata alapján készült kalibrációt alkalmaz a mérések értékeléséhez, melyet munkatársaink saját mérésekkel pontosítottak és egészítettek ki. Néhány perc alatt 30 paraméter (lásd alul) mérésére képes mustban, erjedő mustban és borban, amely a kutatási felhasználáson túl a mindennapi borászati rutinban szükséges lehet a gyakorló szakemberek számára.

Szaktanácsadói Központunkon keresztül, jelenlegi laboratóriumi szolgáltatásainkhoz kapcsolódóan igény szerint vállaljuk must, erjedő must és bor minták vizsgálatát az összes mérhető paraméter eredményeinek átadásával, a minta érkeztetését követő fél napon belül. Igény szerint Laboratóriumunk továbbra is vállalja fontosabb boranalitikai paraméterek egyéni manuális vizsgálatát is.


WINESCAN™ SO2  FOSS – BORANALIZÁTOR

Az egyik legjelentősebb élelmiszeripari műszergyártó cég, a FOSS Analytical fejlesztette WineScan™ SO2 műszer mustban, erjedő mustban és borban használható 30 különböző paraméter vizsgálatára. A műszer a Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) működési elve szerint működik. 

MÉRHETŐ PARAMÉTEREK:

MUSTBAN:
  • Titrálható sav
  • Redukáló cukor
  • Brix
  • Sűrűség
  • Borkősav
  • Almasav
  • pH
  • Fruktóz
  • Glükóz
  • Glükonsav
  • Extrakt
 ERJEDŐ MUSTBAN:
  • Alkohol
  • Redukáló cukor
  • CO2
  • Almasav
  • Borkősav
  • Titrálható sav
  • Illósav
  • Glükóz
  • Fruktóz
  • Sűrűség
  • pH 
BORBAN:
  • Alkohol
  • Redukáló cukor
  • Titrálható sav
  • Illósav
  • Almasav
  • Borkősav
  • Citromsav
  • Tejsav
  • Szorbinsav
  • Glükóz
  • Fruktóz
  • pH
  • Sűrűség
  • CO2
  • Folin C index
  • Glicerin
  • Összes H2SO3
  • Szabad H2SO3
  • A420
  • A520
  • A620 
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!