Csipkefa bimbója – szakajts egyet róla!

A csipkebogyót lassan megcsípi a fagy, ekkor megpuhul, vagyis alkalmassá válik a begyűjtésre. Ha tehetjük, gyűjtsünk belőle minél többet, hiszen olcsó, ámde annál fontosabb vitaminforrásunk lehet a télen.

 

 
 

Csipkefa bimbója – szakajts egyet róla!

A csipkebogyót lassan megcsípi a fagy, ekkor megpuhul, vagyis alkalmassá válik a begyűjtésre. Ha tehetjük, gyűjtsünk belőle minél többet, hiszen olcsó, ámde annál fontosabb vitaminforrásunk lehet a télen.

 

 
 
 
 
 

Csipkefa bimbója – szakajts egyet róla!

A csipkebogyót lassan megcsípi a fagy, ekkor megpuhul, vagyis alkalmassá válik a begyűjtésre. Ha tehetjük, gyűjtsünk belőle minél többet, hiszen olcsó, ámde annál fontosabb vitaminforrásunk lehet a télen.

 

 

Régen a csipkebogyó is nagy népszerűségnek örvendett a vidéki emberek körében, hiszen akkor nagyon sok helyen készült lekvár, szörp vagy télen tea belőle, hiszen eleink jól tudták, mennyi értékes anyagot tartalmaz a csipkebokor termése. Azóta tudományosan is bebizonyították, hogy a citromnál sokkal magasabb a C-vitamin tartalma, sőt több van benne B1-, B2- és P-vitaminból is. Emellett a benne található szerves savak miatt is nagyon egészséges.

Ha nem célirányosan megyünk csipkebogyót gyűjteni, akkor is gyűjthetünk belőle jócskán az őszi kirándulásaink alkalmával, majd a szedett bogyókat árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg. Még puhább és finomabb, ha már megcsípte a dér, ám ez nem előfeltétele a gyűjtésének.

Felhasználási területek

A már említett gyógyteán, lekváron és gyümölcsszörpön kívül, nagyon sokféle módon felhasználhatjuk a csipkebogyót. Készülhet belőle gyümölcsbor, mártás, leves, ám figyeljünk arra, hogy magas C-vitamin tartalma csak a hideg eljárásos elkészítési módoknál marad meg. (Éppen ezért teáját sem forrázással készítjük, hanem hideg vízben 14-15 órán át áztatva. Ízesíthetünk vele salátákat, bólét is.

Magjából értékes csipkebogyó olajat is szoktak készíteni, melyek segítségével eltüntethetők a sebek után megmaradt hegesedések, és alkalmas apróbb ráncok eltüntetésére, vagy a kisebesedett orrkörnyék gyógyítására.

Néhány recept

Csipkebogyóból számos sütemény töltelékét készíthetjük el, de például ajánlható húsok mellé köret kiegészítéseként is, mint ahogy a receptneked.hu oldalon olvashatjuk a Natúr szelet csipkebogyóval elnevezésű receptben. Egy másik érdekes recept szerint pedig karajt is tölthetünk csipkebogyós töltelékkel. Ehhez nem frissen használjuk fel a csipkebogyót, hanem a belőle készült hecsedli-lekvárt keverjük a töltelékhez, ami igazán pikáns ízt kölcsönöz a húsnak.

A hecsedli lekvár elkészítéséhez semmi más nem szükséges, csak csipkebogyó és cukor. Másfél kilogramm tisztított gyümölcshöz 80 dekagramm cukrot számítsunk. Miután eltávolítottuk a csipkebogyó szárát és magvait, bő vízben puhára kell főzni, majd egy sűrű szövésű szitán áttörni. Ezt a gyümölcsvelőt 20 percig főzzük tovább a cukorral, majd forrón töltsük üvegekbe. Miután lezártuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Néphagyomány 

 

Azt, hogy régebben mennyire benne volt a csipkebogyó eleink életében és hagyományában, számos ránk hagyott emlékből tudjuk. Mivel sok helyen megtermett és terem ma is, hiszen igénytelen növény, ezért gyerekkorában mindenki találkozhatott vele. Számos népdal, tárgyi emlék, mondás szól a csipkefáról, a vadrózsáról vagy hivatalos nevén a gyepűrózsáról.

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!