Hull a szilva a fáról

Augusztus 29-30-án rendezik meg a Noszvaji szilvanapokat, ahol gyümölcs feldolgozási módjainak bemutatása mellett folklór programok is szórakoztatják a látogatókat. A szilvalekvár és az aszalt szilva ízletes és egészséges csemege, tartósítószer nélkül is éveken át őrzi minőségét, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre.
 
 

Hull a szilva a fáról

Augusztus 29-30-án rendezik meg a Noszvaji szilvanapokat, ahol gyümölcs feldolgozási módjainak bemutatása mellett folklór programok is szórakoztatják a látogatókat. A szilvalekvár és az aszalt szilva ízletes és egészséges csemege, tartósítószer nélkül is éveken át őrzi minőségét, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre.
 
 
 
 
 

Hull a szilva a fáról

Augusztus 29-30-án rendezik meg a Noszvaji szilvanapokat, ahol gyümölcs feldolgozási módjainak bemutatása mellett folklór programok is szórakoztatják a látogatókat. A szilvalekvár és az aszalt szilva ízletes és egészséges csemege, tartósítószer nélkül is éveken át őrzi minőségét, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre.
Noszvaj életében a szilvaaszalásnak és a szilvalekvárfőzésnek hosszú időre visszamenő hagyománya van, a környékbeliek szuszinkásoknak hívták a noszvajiakat, ez ugyanis az aszalt gyümölcs neve. Noszvajon nyár végén, kora ősszel még több noszvaji családnál előveszik az üstöket és 10-12 órán át főzik keményre a szilvalekvárt, cukor hozzáadása nélkül, vagy minimális cukorral. A lekvár rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre, a szilva káliumtartalmának köszönhetően pedig vértisztító hatása is ismert.

A Szilvanap alkalmával a lekvárfőzés rejtelmeibe vezetik be vendégeket, akik az üstök mellé állhatnak és hagyományos kézi kavarással próbálhatják ki, milyen fáradtságos munkával készül a finom noszvaji szilvalekvár. 

Közben néptáncosok és népzenészek szórakoztatják a vendégeket és a lekvárfőzőket, gyermekek részére kézműves foglalkozást szerveznek, a Gazdaház két kemencéjében szilvalekváros süteményeket készítenek (bukta, mocskos tészta), és természetesen lehetőség van borkóstolásra is. A Gazdaház udvarán helyi és környékbeli kézművesek kínálják portékáikat, akad, aki bemutatót is tart. A szilvával, szilvalekvárral készült süteményeknek versenyt is rendeznek. 
 

Programok:

2014. augusztus 29.

A noszvaji Gazdaházban kemencében készített sütemények kóstolója, kézműves foglalkozás és a szilvafaggatás bemutatása.


2014. augusztus 30.

- Szilvalekvárfőzés, hagyományos kézi kavarással üstökben.

- Kemencében sült szilvalekváros bukta készítése, kóstolója.

- Gyermekek részére kézműves foglalkozás.

- Kézművesek bemutatója és kirakodóvására.

- Borkóstolási és étkezési lehetőség.

- Néptáncbemutató és táncház.

Belépő: Felnőtteknek 500.-, Gyerekeknek 300.-Ft,
mely tartalmazza egy szilvalekváros sütemény fogyasztását is!

Noszvaj kártyával: -20%
 
 
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!