Foci, lámpavas, sértettség

Sértett hangú tájékoztatóban pityereg Eger alpolgármestere, hogy megint jól át lettek verve. Félreértés ne essék, sokkal szimpatikusabb magatartás az, amikor egy lúzer coming out-ol, mint amikor dörzsölt politikusok bizonygatják, hogy nem is taggyűlés volt. Igazán emberi ez az alább olvasható kifakadás és persze sok mindent meg is magyaráz. Akár egy rendvédelmis, vagy egy lenyúlt magánpénztári tag is írhatta volna.

 

 
 

Foci, lámpavas, sértettség

Sértett hangú tájékoztatóban pityereg Eger alpolgármestere, hogy megint jól át lettek verve. Félreértés ne essék, sokkal szimpatikusabb magatartás az, amikor egy lúzer coming out-ol, mint amikor dörzsölt politikusok bizonygatják, hogy nem is taggyűlés volt. Igazán emberi ez az alább olvasható kifakadás és persze sok mindent meg is magyaráz. Akár egy rendvédelmis, vagy egy lenyúlt magánpénztári tag is írhatta volna.

 

 
 
 
 
 

Foci, lámpavas, sértettség

Sértett hangú tájékoztatóban pityereg Eger alpolgármestere, hogy megint jól át lettek verve. Félreértés ne essék, sokkal szimpatikusabb magatartás az, amikor egy lúzer coming out-ol, mint amikor dörzsölt politikusok bizonygatják, hogy nem is taggyűlés volt. Igazán emberi ez az alább olvasható kifakadás és persze sok mindent meg is magyaráz. Akár egy rendvédelmis, vagy egy lenyúlt magánpénztári tag is írhatta volna.

 

   Beleszipogni a nagyvilágba, hogy vannak szélhámosok, akik elvitték az egriek pénzét, amelyet a választók naiv (maradjunk a naivnál) képviselőkre bíztak, merész stratégia. Persze nem csak az a pár milliócska lett oda, amely mondjuk az egész ifjúsági kulturális életet felpezsdíthette volna, vagy akár a megszaporított iskolai tornaórák bürokratikus elrendelése helyett pénzt és létesítményt adhatott volna pókfocira, hanem az egri focizni szerető srácok és drukkerek álmait is elkártyázták a csalitosban. Persze, hogy a fociról van szó. Mit lehet itt mondani, Eger nem egy Felcsút, Habis László(Fidesz) nem szotyizik a Vezérrel(Fidesz), Rázsi Botondot(Fidesz) meg amúgy is át szokták verni. Az, hogy nem tállaisodtak el, mint a szomszéd grund, tulajdonképpen megnyugtató.

   Nem is ez a baj a rezsiharcban Fideszes díszletek előtt magukból bolondot csinálni is hajlandó városvezetőinkkel. Az a baj, hogy van, amikor kemény legénynek kellene lenni, amikor sunnyogással, mismásolással nem lehet elérni semmit, mert az egykapuzó szélhámos nem is beszéli ezt a nyelvet, de ha értené, akkor is csak halálra röhögné magát rajta. Nem csekonics módon előlegeket kell utalni a Rottenbiller utca burkolatára, hanem biztosítékokkal védeni a közöst. Aztán meg nem megsértődni kell azon, hogy átvágtak, hanem elnézést kérni, hogy elbaltáztuk, de tanultunk belőle. Ha pedig a közvélemény cikiz, nem nyújtjuk ki a nyelvünket, hogy: hülye vagy te. És akkor ez még csak nem is a parkolóház.

Ime a hivatalos tudósítás:

EGRI FOCI - BESZÉLJENEK A TÉNYEK!

 

Az előzményekről:

2011-ben az URFA Kft és Kocsis Zoltán által birtokolt Egri FC feljutott az NB2-be, de az URFA Kft nem kívánta tovább finanszírozni a klubot, ezért 90%-os tulajdonrészét eladta - az önkormányzat által mai napig ismeretlen vételárért - Kocsis Zoltánnak, aki így 100%-os tulajdonos lett.

Az NB2-ben való részvétel finanszírozási gondok miatt majdnem meghiúsult, de az utolsó pillanatban megérkezett Jámbor János, akinek támogatása mellett a 2011/2012-es idény végére NB1-be jutott a csapat. Jámbor János mindvégig az ún. élősportot, azaz a játékosok és a szakmai stáb fizetését finanszírozta, a klub többi költségének biztosítása Kocsis Zoltán feladata volt.

2012 tavaszán egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy NB1-be kerülhet a csapat, de az is kiderült, hogy a Szentmarjay Tibor Városi Stadion - elsősorban a világítás hiánya miatt - nem alkalmas ilyen szintű mérkőzések lebonyolítására. Ma már bizonyítható, hogy ekkor Kocsis Zoltán több különösen nagyértékű szerződést is kötött az önkormányzat tudta nélkül egy leendő stadionrekonstrukcióra vonatkozóan.

2012 nyarán az MLSZ hozzájárult, hogy a klub TAO-támogatásból világítást építsen a stadionban, amely önköltségének harmadát (18 millió Ft) az önkormányzat biztosította volna. A világítás megvalósítása azonban a TAO-forrás hiánya miatt egyre húzódott (mindössze egy trafó készült el), ezért 2013. január végén egy, az MLSZ-ben tartott egyeztetésen a szövetség vezetői ígéretet tettek a klub és Eger város vezetőinek a TAO-forrás egy részének biztosítására, amennyiben a klub is vállalja az önrész 2/3-ának előteremtését.

Az MLSZ vezetői ezen a találkozón azt is megerősítették, hogy Eger benne van a stadionrekonstrukciós programban, az önkormányzatnak a 700 millió Ft-os költségvetés 7%-át, azaz 49 millió Ft önerőt kell biztosítani, melyről Habis László polgármester pozitívan nyilatkozott. Ekkor Kocsis Zoltán néhány nap haladékot kért, majd egy héten belül bemutatta John Marshallt mint új többségi tulajdonos, akinek érkezése egyszersmind Jámbor János távozását is jelentette.

A világítótestek alapozása márciusban elindult, és 3 alap el is készült, amikor le kellett állítani az építkezést, mert John Marshall április második felétől már nem kívánt klubtulajdonos maradni...

 Az elmúlt év történéseiről:

2013. május 15-én 12.00 órakor érkezett Kósa Sándor Egerbe. Az önkormányzattól telhető legrészletesebb tájékoztatást kapott az Egri FC helyzetéről, majd néhány óra gondolkodási idő után azt jelezte, hogy komolyan érdeklődik a klub iránt. A kapott információk hallatán egyébként azonnal kijelentette, hogy a klub adósságai akár az önkormányzat által ismert összeg duplájára is rúghatnak.

Már ekkor jeleztük, hogy az Egri FC Kft. jelentős, közel 12 millió Ft-os tartozást halmozott fel 2010 óta a stadiont üzemeltető Egri Városi Sportiskola felé. Kósa Sándor ígéretet tett arra, hogy ezt a jövőben rendezi.

  Kósa Sándor elkezdte a kft átvételét, és hogy be tudja fejezni az NB1-es évadot, kérésére 2013. májusában átutaltunk 8,8 millió Ft-ot, a 2013. évi költségvetési támogatás terhére, az egri adófizetők pénzéből. Tudomásunk szerint e szándékában az MLSZ is több millió Ft-tal támogatta a klubot.

Ez az az összeg, ami a 2013-as költségvetési évre eső, 10,8 millió Ft-os önkormányzati támogatásból megmaradt, ebből közvetlenül támogattuk a csapatok (felnőtt és utánpótlás!) mérkőzésre utazásait a John Marshall távozása és Kósa Sándor színre lépése közötti időszakban. Emellett 2013-ban 1200 órányi ingyenes létesítményhasználatot biztosítottunk az Egri FC utánpótlás csapatai számára a Felsővárosi Sporttelepen.

   Eljött a nyár, elkezdődött a „bombacsapat” építése, majd elindult a 2013/2014-es idény, amelyet az Egri FC NB3-asként kezdett meg, mert eljárási hibák és mulasztások miatt az NB2-es licenszt az MLSZ időközben nem adta meg.

 2013. augusztus 30-án három megállapodás született Eger Önkormányzata, az Egri Városi Sportiskola és az Egri FC Kft. között.

1. Kósa Sándor vállalta, hogy 24 havi részletben (500 ezer Ft/hó) rendezi a korábbi adósságokat.

2. A felnőtt csapat számára a stadion és a klubház használatára 400 ezer Ft/hó bérleti díj megfizetését vállalta. Ez méltányos, 15 ezer Ft/óra bérleti díj mellett kb. 26 órányi havi létesítményhasználatot jelent, azaz hetente kb. 6 órát – mérkőzéssel együtt -, a klubház bérleti díját, rezsijét és a pálya karbantartását is beleértve!

3. Kósa Sándor előre kérte az önkormányzattól a 2014. évre eső támogatási összeg átutalását. A teljes, éves összeg átutalása nem állt módunkban, de 5,5 millió Ft-ot megelőlegeztünk az Egri FC Kft-nek. Ez egyébként egyáltalán nem szokványos eljárás az egri sporttámogatások tekintetében.

 A 20123/2014-es idényben az önkormányzat részéről minden lehetséges eszközt megragadtunk annak érdekében, hogy segítsük az Egri FC-t a számára oly fontos TAO-támogatás megszerzésében.

 2013. őszén ismételten aggasztó jelenségeket tapasztaltunk az Egri FC háza táján: utánpótlás mérkőzés is elmaradt, a felnőtt csapat játékosai, valamint a korosztályos csapatoknál és a felnőtt gárdánál dolgozó szakemberek közül többen nem, vagy csak részben kapták meg a jussukat.

Ezért 2013. november 15-én felszólítottuk a tulajdonost, hogy november 29-ig írásban számoljon be arról, hogyan használta fel a Kft-nek átadott pénzt. Válaszul közölte, hogy ő inkább visszafizeti a szóban forgó összeget 2013. december 31-ig, illetve hozzátette, hogy 2014-re önkormányzati támogatást nem kér. Az önként vállalt visszafizetést azóta sem teljesítette.

Számlákat végül ugyan - kb. 6 millió Ft-ról - az elmúlt héten benyújtott, de teljes, tételes és részletes elszámolással a 2013-as önkormányzati támogatásokkal kapcsolatban a mai napig nem állt rendelkezésünkre.

  A tulajdonos a fenti - 1. és 2. pontban foglalt - szerződéseket is szinte azonnal megszegte, adósságát vitatja és abból semmit nem rendezett, és a stadionhasználatért is csupán 2013. szeptemberére vonatkozóan fizetett.

Így jelenleg 18,4 millió Ft-ot követel Kósa Sándor cégétől a létesítményeinket fenntartó Egri Városi Sportiskola. Ebből elismerten 12,1 millió Ft-ot az előző tulajdonos halmozott fel, Kósa Sándor idejében pedig további 6,3 millió Ft adósság keletkezett. Ez két forrásból áll össze: az utánpótlás csapatok több, mint 500 órával túllépték a számukra megállapított ingyenes pályahasználati órakeretet (5,1 millió Ft), valamint további háromhavi stadionbérlettel tartozik a klub (1,2 millió Ft).

   Az elszámolás elmaradása és az említett szerződésszegések miatt a Sportiskola és az önkormányzat is eljárást indított Kósa Sándor cége ellen, valamint az EVSI megszüntette az Egri FC bérleti jogviszonyát a városi stadionban.

Eger Önkormányzata ezzel együtt is levélben fordult a tulajdonoshoz, valamint e levélről - kérve a labdarúgást szerető egri fiatalok érdekében való közbenjárásukat és együttműködésüket - tájékoztatta az MLSZ Heves megyei igazgatóját, Jenei Károlyt és az MLSZ utánpótlás versenyigazgatóját, Vida Gábort.

Részlet a levélből: „…mivel az önkormányzat fontosnak tartja az egri labdarúgás utánpótlás gondozását, az önkormányzat felajánlotta a kft-nek a hozzájárulását ahhoz, hogy az idény biztonságos végigjátszása érdekében az utánpótlás csapatok továbbra is használhassák a Felsővárosi Sporttelep labdarúgó létesítményeit edzésekre és mérkőzésekre az önkormányzat Emberi Erőforrás Bizottsága és Közgyűlése által meghatározott 2014. évi térítésmentes létesítményhasználati keret terhére, igény szerint.

Emellett az önkormányzat felajánlotta azt is, hogy a 2014. évi költségvetésében a klub utánpótlása számára a közgyűlés által biztosított támogatást az idény végéig a csapatok további költségeinek fedezésére célirányosan rendelkezésre bocsájtja, az önkormányzat által meghatározott, a fenti bizottság és a közgyűlés által jóváhagyott, és a polgármesteri hivatal által ellenőrzött keretek között.

Felajánlásunkra válasz egyelőre nem érkezett. Amennyiben a kft már nem alkalmas e feladat kezelésére, tájékoztatjuk Önöket, hogy az önkormányzat hajlandó ezt a lehetőséget hasonló feltételek mellett más közreműködő sportszervezeten keresztül is biztosítani.

Emellett minden tőlünk telhető eszközt meg kívánunk ragadni, hogy az egri utánpótlást új alapokra helyezzük, és közre kívánunk működni abban, hogy a felnőtt labdarúgás is – minél magasabb osztályban - újjá tudjon szerveződni városunkban.”

 

A fenti tények alapján kérdezem az újságírókat és az Eger futballjáért aggódó sportbarátokat, hogy Eger Önkormányzata vajon melyik ígéretét nem tartotta be?

  

Köszönöm megjelenésüket és a korrekt tudósításokat!

  

Eger, 2014. február 20.                      

 

                                                                                    Rázsi Botond

                                                                                   alpolgármester 

 

 

 

 
 
  • 3Bekiabáló2014március05.19:23ÚjVálasz
    Idézet: Bekiabáló
    Habis-Rázsi kettős miután évek óta negligálta a városháza egyetlen sporthoz értő munkatársát, most ki is rúgta.
    ...

    Ki mikor hová miért ???

     
  • 2Bekiabáló2014február24.07:53ÚjVálasz

    Habis-Rázsi kettős miután évek óta negligálta a városháza egyetlen sporthoz értő munkatársát, most ki is rúgta. Korábban rá hallgatva nem szélhámosokkal és elítéltekkel bratyizott volna - az egriek pénzén - a két mindenhezértő. A foci kerül nagyon sokban, meg a három éves börtön büntetését lassan elkezdő sportigazgató, a fidesz korábbi városi elnökének triatlon klubja!

     
  • 1Bekiabáló2014február21.15:48ÚjVálasz

    Hát ezek tényleg lúzerek. Szegénykék. Mi szegénykék.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!