Kulináris pezsgés Egerben

Lassan ránk tör a Torkos csütörtök, a féláras zabálás Kánaánja, de az egrieknek ezen a héten sem kellett nélkülözniük a pénztárcakímélő betevőt. Nagy esemény kettő is történt. Egyfelől Macsinka János séf úr elkezdett saját lábára állni, ami azt jelenti, hogy némi hurok leírásával a hajdani Imola, most Macok bisztró vezetőjeként séféttermet álmodott. Az egri bisztonómia legerősebb ebédmenü sorával nyitotta a hetet. Újra kinyitott az Express étterem Aranysíp szekciója egy zabálás erejéig, ahol Marosvalvi úr, a legendás Talizmán egykori főnöke féláras gurmandkodásra hívta a városlakókat.

 

 
 

Kulináris pezsgés Egerben

Lassan ránk tör a Torkos csütörtök, a féláras zabálás Kánaánja, de az egrieknek ezen a héten sem kellett nélkülözniük a pénztárcakímélő betevőt. Nagy esemény kettő is történt. Egyfelől Macsinka János séf úr elkezdett saját lábára állni, ami azt jelenti, hogy némi hurok leírásával a hajdani Imola, most Macok bisztró vezetőjeként séféttermet álmodott. Az egri bisztonómia legerősebb ebédmenü sorával nyitotta a hetet. Újra kinyitott az Express étterem Aranysíp szekciója egy zabálás erejéig, ahol Marosvalvi úr, a legendás Talizmán egykori főnöke féláras gurmandkodásra hívta a városlakókat.

 

 
 
 
 
 

Kulináris pezsgés Egerben

Lassan ránk tör a Torkos csütörtök, a féláras zabálás Kánaánja, de az egrieknek ezen a héten sem kellett nélkülözniük a pénztárcakímélő betevőt. Nagy esemény kettő is történt. Egyfelől Macsinka János séf úr elkezdett saját lábára állni, ami azt jelenti, hogy némi hurok leírásával a hajdani Imola, most Macok bisztró vezetőjeként séféttermet álmodott. Az egri bisztonómia legerősebb ebédmenü sorával nyitotta a hetet. Újra kinyitott az Express étterem Aranysíp szekciója egy zabálás erejéig, ahol Marosvalvi úr, a legendás Talizmán egykori főnöke féláras gurmandkodásra hívta a városlakókat.

 


Az Imola elég jó étterem volt, de valahogy soha nem tudott kiváló lenni. Az enteriőr legendás ízléstelensége, a rózsaszín plafonba lándzsát döfő puttó által villámként megnyíló tükör intarzia - már rég a múlté. Helyét az inkább feszélyesen elegáns, mint puccos neutrális fine dining berendezés vette át, majd a tavalyi Macok bisztróvá válás után egy jóval könnyedebb, laza belsőtér köszöntötte a betérőt. A Macok azonban nem volt kitalálva, és hamar megpecsételte sorsát a giccses szervizhez ragaszkodó vezetés, és a laza közvetlenséget sugalló tér ellentmonásossága. 

Remekül látta meg a lehetőséget Macsinka János, a legendás egri mester, hogy ha már ott egy szebb napokat látott konyha, ráadásul rámozdítva a bisztró vonalra, ugyanakkor a damasztért bolonduló éhes emberek száma és pénztárcájuk vastagsága radikálisan lecsökkent, akkor lenne értelme egy jó minőségű séféttermet mozgásba hozni. Az ebédmenüs nyitó hét jól sikerült. Míg kedden még a pincérek szinkronúszással mozogtak és fagyasztották a légkört, addig péntekre átrendeződött a belső tér és megtelt barátságossággal a hely. A menüben 800 forintért konfitált kacsacombot, vadast, vagy éppen omlós tarját is lehetett kapni. Egy ezresért már erőleves, padlizsánkrémes sonka, vagy valami más finomság is dukált. 1300-ért nem csak desszert, de kávé is járt a menühöz.

A Macok igazán jó úton indult el, de ebben városban és ebben a házban könnyű belecsúszni a kivagyiság és a posh „mintha-gasztronómia” csapdáiba. Ez az út sürgölődő-öntögető felszolgálókkal, borvacsora estekkel, „híres ember” mutogatással és egekbe pozícionált árakkal van kikövezve. Most azonban jön a vasárnapi POCOK VACOK a Macokban azoknak, akik imádnak kevésbé rohangáló gyerekek között enni, illetve ránk zúdul a retró hét, retró árakkal. A hét abszolút győztes menüsora:

 

                         KEDD

Friss sajtos narancsos téli saláta

Zellerkrémleves zellerszalmával

Fokhagymás tarja peperonátával burgonya krémmel

Fűszeres jércemell csíkok mézes sütőtökkel

Créme brullée

                       SZERDA                       

Házi sonka padlizsánkrémmel

Tejszínes francia hagymaleves

Konfitált kacsacomb káposztás tésztával

Spenótfőzelék tökéletes tojással

Narancsos gesztenyehab

                                CSÜTÖRTÖK                     

Macok lepény lilahagymalekvárral

Toszkán fehérbab leves

Bisztró brassói fűszeres burgonyával, házi savanyúsággal

Resztelt szárnyas máj tésztasalátával

Túrókrém áfonyával

                                    PÉNTEK

Mozzarella caprese

Erőleves szárnyas hús gombóccal

Marhafartő vadas krém mártással, házi lekvárral, burgonya fánkkal

Rántott házi sajt almás majonézzel

Tiramisu gombóc

A menü ára:1 főétel: 800.- Ft 2 fogás: 1.000.- Ft 3 fogás: 1.300.- Ft

HETI AJÁNDÉK: 1 kávé a 3 fogás mellé

 

Az Aranysíp-Expressz ezen a héten nem tréfált. Az időutazók kedvenc találkahelye szombaton megtelt élettel.

Sok meglepő fordulat esett már meg ezen a békebeli helyen, ahol az Agria bútorgyár székei a mai napig helytálnak. Azonban most hétvégén tényleg fura dolog történt. Adtak libamájat korianderes burgonyalepényen 790(!) forintért, a bélszín egy ezrest kóstált jattal, tükörtojással, sültkrumplival, de durva volt a rántott békacomb is 990-ért rizottóval, tartárral.

A különleges fűszeres csirketorony (690 Ft!!) egy olyan rakott rántott költeménnyé fajult, amiben hibát keresve sem lett volna könnyű találni. Nem is csoda, hogy a farsangi díszítés dacára sereglettek az egriek. Bár kiírták, hogy az adagok nem lónak való vidékről jöttek, azért legyünk őszinték, ez egyáltalán nem állta meg a helyét. Nem saroglyával hordták a cuccot az igaz, de bélszínből, libamájból, békából egy ezresért degeszre enni magunkat akkor is állat.

Az Expressztől ez nagyon jó húzás volt! Azért az esti zenés féláras vacsorára már nem maradtunk.

 

 

 

 
 
  • 5Bekiabáló2014február03.20:31ÚjVálasz

    Nyugi, nyugi! Ez egy egynapos rendezvény volt. Nem tudom melyik étteremben van ilyen menü, mert én szívesen megnézném. Ha meg az árak is ilyenek, akkor járni is fogok oda. Amit a neves szakács úr meg összehisztizik az jól mutatja, hogy mi a baj ezzel a szakmával Egerben. Egy napra kinyit egy étterem, egy napra csinál egy jó akciót és ahelyett, hogy örülne mindenki, hogy nem moslékot árulnak, ki vannak borulva, hogy más is süt libamájat. Szánalmas.

     
  • 4sandrino74452014február03.19:02ÚjVálasz
    Idézet: Bekiabáló
    Sándor!
    Ne haragudjál, az "étlaplopásért" ha ilyen áron tudják csinálni.
    Tudod, amit ellopnak, az a piacon mindig olcsóbb.
    ...

    Tisztelt akárki!!!
    Én a nevem adtam a hozzászólásomhoz,ÖN miért nem meri a nevét adni ehez a gusztustalan válaszhoz?Ennél mélyebbre már nem is tud süllyedni ez a "SZAKMA".De lenne egy kérdésem.Képesek lesznek ebben az életben étlapot váltani,vagy az idők végezetéig ez az étlap marad?

     
  • 3Bekiabáló2014február03.07:18ÚjVálasz

    Sándor!
    Ne haragudjál, az "étlaplopásért" ha ilyen áron tudják csinálni.
    Tudod, amit ellopnak, az a piacon mindig olcsóbb.

     
  • 2sandrino74452014február03.03:11ÚjVálasz

    Nos hölgyeim és uraim.Először is a nevem Bölkény Sándor.Ezt azért jegyzem meg mert nem akarom elmondani a véleményem név nélkül.Szakácsként dogozok egy egri étteremben(többek között 6 év balatoni,2 év németországi és 4.5 év olaszországi munkatapasztalattal). Szándékosan nem írom le a nevét az étteremnek,mert a saját nevemben írok.De ha valakit érdekel,forduljon hozzám nyugodtan és bebizonyítom állításom.
    A hozzáfűzni valóm csak annyi lenne,hogy az Aranysíp étterem étlapja igen jóra sikerült.Egyetlen szépséghibája,hogy teljes másolata a mi éttermünkben november óta meglévő étlapnak.
    Ez nem csoda,hiszen egy ex "kollégánk"a napokban(pontosabban pénteken)kezdett dolgozni az aranysíp étteremben.Ezt az egészet gusztustalannak tartom,hiszen a mi konyhafőnökünk munkája van benne,ŐK meg egyszerűen ellopták.Szégyen.Nem vagyok mai gyerek(40),eddig tiszteltem ezt az éttermet és a mostani vezetését is(több rendezvényen volta jelen vendégként),de ezek után nincs mit tisztelni.Egyszerűen sajnálták beletenni a munkát,kialakítani saját arculatukat.Köztünk,az étterem szakácsai között nagy az összetartás,segítjük egymást amiben lehet.Kialakult egy mondás,miszerint:kollégák vagyunk nem sz...ok;most ez megfordult sajnos.Sz...ok vagyunk nem kollégák uraim.
    Szerintem a minimum,hogy egy bocsánatkéréssel fordulnak a konyhafőnökünkhöz és azonnal lecserélik az étlapot.
    Üdvözlettel:Bölkény Sándor

     
  • 1Bekiabáló2014február02.16:37ÚjVálasz

    Jó ezt hallani, hogy nem állt le minden! Szurkolunk a Macoknak!

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!