Nem akadály többé a Skype az unokákkal

A Heves Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház augusztusban alapszintű számítógépes képzést indít nyugdíjasok részére.
 
 

Nem akadály többé a Skype az unokákkal

A Heves Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház augusztusban alapszintű számítógépes képzést indít nyugdíjasok részére.
 
 
 
 
 

Nem akadály többé a Skype az unokákkal

A Heves Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház augusztusban alapszintű számítógépes képzést indít nyugdíjasok részére.
A program célja az infokommunikáció fontosságának kihangsúlyozása, a generációk közötti digitális szakadék áthidalása.
A képzés a számítógépes elektronikus kommunikáció alapjainak elsajátítására ad módot.  
A képzésben részt vevők leküzdhetik a számítógép és internet használatának főbb akadályait, a tapasztalat, az ismeretek és a motiváció hiányát.
24 órás alapfokú számítógépes képzés, mely a saját fejlesztésű tananyagra épül figyelembe véve a célcsoportok igényeit.
A tanfolyam során a hallgatók megismerkednek a számítógép főbb alkotórészeivel, azok funkciójával, az operációs rendszer alapjaival valamint az Internettel és annak lehetőségeivel. (MSN, Skype )
A hallgatók hat alkalommal, esetenként négy-négy órában sajátítják el az alapokat. A foglalkozások kis csoportokban (13 fő) folynak, mindenki saját számítógép előtt ül. A hallgatók nyomtatásban megkapják az általunk kidolgozott tananyagot. A tanfolyamot vizsga zárja. Az eredményes vizsgát tett hallgatók oklevelet kapnak. Mindezekért a résztvevők 1000.- Ft , jelképes összeget fizetnek.


A tanfolyamban résztvevőknek hetente két alkalommal lehetőséget biztosítunk a gyakorlásra.
Program célcsoportjai:
•    idősek
•    halmozottan hátrányos gyermekek szülei
•    mozgáskorlátozott fiatalok

A megvalósulás helyszíne a Bartakovics Béla Közösségi Házban működő T@nuló Pont elnevezésű informatikai terem, melyet a Pedagógiai és Közművelődési Intézmény (melynek szervezeti keretein belül működünk) a HEFOP pályázatból hozott létre és ingyen és bérmentve biztosít számunkra.

A terem internetes hozzáférését az Esélyek Háza szolgáltatja és néhány fejlesztésben is szerepet vállaltunk.
A programjaink közül a Pc tréning iránt a legnagyobb az érdeklődés.
Eddig összességében kb. 200 fő végezte el a tanfolyamot és a visszajelzésekből a számunkra az az örömteli, hogy a szolgáltatás az idős emberek körében olyan igényeket elégít ki, melyek korábban saját maguk előtt is rejtettek voltak.

A számítógéppel és az internettel való megismerkedés olyan világot nyit meg a résztvevők előtt, melynek lehetőségeivel örömmel élnek. Sokan közülük a távol élő családtagokkal való kapcsolattartás új, gyorsabb és hatékonyabb eszközeként fedezik fel ezeket a lehetőségeket.
A tanfolyam felépítése szándékoltan olyan, hogy az idősek számára a kommunikáció, az ismeretszerzés, a tanulás, a szórakozás új módozatait mutatja meg és motiválja is őket mindezeknek a kihasználására.
Meggyőződésük, hogy a képzéssel nagymértékben hozzájárulunk az azt elvégzők életminőségének javításához és a társadalmi esélyeik növeléséhez.
A korábbi program nagy érdeklődésnek örvend, ezért a jövőben, szándékunkban áll hátrányos helyzetű kistérségekbe is eljuttatni a programunkat, ezzel segítve az ott élők kitörését.
Az első ilyen tanfolyami jellegű kihelyezett képzésük a pétervásárai hátrányos helyzetű kistérségében valósult meg. A képzés központja Fedémes község, melynek önkormányzatával évek óta szoros kapcsolatban vagyunk. Két alkalommal itt szerveztünk nyári, un. „esély-tábort” ahol a fedémesi gyerekek mellett a környező településeken (Tarnalelesz, Bükkszenterzsébet, Szentdomonkos) élő gyerekeknek biztosítottunk több turnusban egy-egy héten keresztül változatos, egész napos tartalmas foglalkozásokat. A táborok jó visszhangja lehetőséget teremtett, hogy a Miskolci Egyetem Kulturális Antropológiai Tanszékével több hetes kutatási programot szervezzenek. A kutatás célja az volt, hogy kitörési pontokat találjanak az elöregedéssel, munkanélküliséggel, etnikai feszültségekkel is küzdő településeken. Ennek egyik lehetőségeként adódott egy számítógépes oktatóterem kialakítása az egyébként nem működő, de kiváló állapotban lévő fedémesi iskola tantermeiben.

A terem kialakításának alapját az az Egri Esélyek Házát működtető Heves Megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézményben éppen ez időben felszabaduló alig használt számítógép monitorok adták, melyhez saját erőből a képzési célra tökéletesen megfelelő olcsó, használt gépeket vásároltak.
Együttműködési megállapodás keretében a helyi önkormányzat vállalta a terem bútorozását, az internet bevezetését valamint a képzés meghirdetését, a jelentkezők összegyűjtését és a terem rezsi költségét.

A Heves Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház biztosította a működőképes informatikai rendszer felállítását, karbantartását az oktatási segédanyagokat, a helyi oktató felkészítését és díjazását.
A tanfolyam híre és indulása megmozgatta a környék településeit s a nagy számban jelentkezők tízes csoportokban, folyamatosan ismerkednek a számítástechnika rejtelmeivel, praktikumaival. A tudás elsajátítása mellett egyfajta közösségépítés is történik, valamint a terem teleház funkciót is ellát akkor, amikor nincs oktatás.

PC Tréning képzés-sorozata 2 helyszínen történik. Egerben 14 számítógép, Fedémesen 10 számítógép áll rendelkezésre a tanfolyamok hallgatói számára. Továbbá a műszaki felszereléshez tartoznak még egyéb eszközök (pl. nyomtató, projektor, fénymásoló stb.).
Az EH számítógépei (3 db) és az irodában működő szerver, (ami lehetővé teszi a Tanulópontban lévő hálózati rendszer működését), valamint az irodai kisegítő műszaki berendezések folyamatos és zavartalan működése megkívánja, hogy a rendszergazda átlagban heti kb. 10 órát fordítson ezeknek az eszközöknek a karbantartására és szükség esetén a javítására.

Jelentkezni lehet Jakab Lászlónál, a 30/903-9700-as számon.
 
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!