100 éve az "Eger" is a kesergett gyámoltalanságunkon

100 éve olyan gyámolatlanok voltunk, hogy az uborkát is a csehekkel savanyíttattuk. A földeket meg a bolgárok szipolyozták, a magyar ipart védő jelvényt Bécsben gyátrották, de még a franciapezsgő alapanyaga is a homoki bor volt, amit drágán vettünk vissza. A legújabb százéves cikkünk ismét példa arra, hogy a hülyeség nem minden gyökér nélkül való.
 
 

100 éve az "Eger" is a kesergett gyámoltalanságunkon

100 éve olyan gyámolatlanok voltunk, hogy az uborkát is a csehekkel savanyíttattuk. A földeket meg a bolgárok szipolyozták, a magyar ipart védő jelvényt Bécsben gyátrották, de még a franciapezsgő alapanyaga is a homoki bor volt, amit drágán vettünk vissza. A legújabb százéves cikkünk ismét példa arra, hogy a hülyeség nem minden gyökér nélkül való.
 
 
 
 
 

100 éve az "Eger" is a kesergett gyámoltalanságunkon

100 éve olyan gyámolatlanok voltunk, hogy az uborkát is a csehekkel savanyíttattuk. A földeket meg a bolgárok szipolyozták, a magyar ipart védő jelvényt Bécsben gyátrották, de még a franciapezsgő alapanyaga is a homoki bor volt, amit drágán vettünk vissza. A legújabb százéves cikkünk ismét példa arra, hogy a hülyeség nem minden gyökér nélkül való.

 

Magyar gyámoltalanság

(megjelent az Eger című lapban 1912. október 26-án) 

 

 A szerb paprika és a zöldség megdrágult, mert a bolgárkertészek itt hagytak bennünket, hazamentek harcolni.

 Csekély kis hírecske, de amelynek soraiból nagyon jelentős következtetést vonhatunk le, nevezetesen azt, hogy — rettenetes gyámoltalan náció vagyunk mi.

A tejjel-mézzel folyó Kánaán ős- erejét úgy ki tudja használni az idegen, hogy két-három év alatt kiveszi belőle haszonképen a föld teljes értékét. Vajon nem tudná ezt megcsinálni a magyar is?! Miért adja ki kezéből a földet, mért engedi át e föld hasznát a bolgárnak, mikor ezt néki, az ő számára szerez­ték az ősök, őneki adta a magyarok Istene?!

Ebből az egyetlen tényből nem le­hetne ugyan levonni a fenti erős következtetést, de sajnos, van több ilyen bizonyító tény is, van még bőven.

Íme: nem tudunk uborkát savanyí­tani. Termeljük és (csak Nagykőröst említjük meg) száz és száz vagonnal szállítjuk Znaimba olcsón, a csehektől azután megvásároljuk besavanyítva öt­szörös árban.

Húsz-huszonöt évvel ezelőtt a leg­több francia pezsgő a magyar ho­moki borból készült. Elvitték tőlünk literjét 8 krajcárjával és visszahozták 8—10 koronájával. (Most már nekünk is vannak pezsgőgyáraink, de azoknak kitűnő terményeit — nem szívesen issza a magyar)

A magyar komló nem kell a ma­gyar sörgyárosoknak. Azt mondják, hogy nem jó. így a magyar gazda Csehországnak adja el a termését olcsón, a csehektől azután megveszik a ma­gyar sörgyárosok — drágán. Mintha bizony a komlónak is hasznára válnék a világlátottság!

Újabban a svájci tehenészetek vagonszámra viszik ki a magyar borjút, amelyet szépen fölnevelnek és fél-svájci faj gyanánt sóznak a magyar birtoko­sok nyakára. Persze — háromszoros árban!

Ország-világ tudta, hogy a tulipán­jelvények legtöbbjét bécsi gyárosok szál­lították. Pedig a tulipán viselése valóságos kötelezvény volt arra, hogy az illető csak magyar ipari terméket va­sáról.

Egy alföldi nagyváros ipari kiállításának kitüntető, dicsérő és elis­merő oklevelei (mindegyiken rajta volt a hangzatos jelszó: Pártoljuk a hazai ipart!) — Bécsben készültek. Rajta is volt a cég jelzése: Gedruckt bei X. Y.

De nem folytatjuk tovább! Gyü­mölcsünket, borunkat, búzánkat, általá­ban nyersterményeinket így hordják ki potom áron és adják vissza méregdrá­gán. Ennek az óriási gyámoltalanságnak, hogy másnak szántunk, másnak vetünk, másnak aratunk, az a következménye, hogy napról-napra szegényedünk. És ez természetes is, mert többet kell köl­tenünk, mint amennyit keresünk.

Mindezeknek oka pedig az, hogy roppant gyámoltalanok vagyunk. Ismer­jük be, mert a beismerés már feleútja a — javulásnak.

És nagyon ideje lenne már, hogy megjavuljunk, mert idestova késő lesz.

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!