Zsálya Bisztró

Megy valahová...

Eger rejtett kincseiről a hivatalos városi imázs építői rendszeresen beszélnek, sorolják a sztereotip romantikát, vagy éppen az aktuális liblinggel kérkednek. Vannak azonban olyan kincsek, amik csak úgy léteznek, önmaguktól, önerőből, hivatalos segédlet nélkül, vagy éppen annak ellenére. Őket nem szokták kitüntetni, nem viszik pesti bemutatókra, önfényező összejövetelekre. Ilyenek voltak a Kádár-rendszert túlélő, sőt, bizonyos értelemben abban kiteljesedő fagyisaink (Ódry, Harmos, Sárvári, Jászai stb.), és ilyen az Egerben kétség kívül létező séf generáció, amelyik megpróbál szembemenni a közhelyes egri trenddel és időről-időre felbukkan (majd elbukik) egri éttermekben.

 
 

Zsálya Bisztró

Megy valahová...

Eger rejtett kincseiről a hivatalos városi imázs építői rendszeresen beszélnek, sorolják a sztereotip romantikát, vagy éppen az aktuális liblinggel kérkednek. Vannak azonban olyan kincsek, amik csak úgy léteznek, önmaguktól, önerőből, hivatalos segédlet nélkül, vagy éppen annak ellenére. Őket nem szokták kitüntetni, nem viszik pesti bemutatókra, önfényező összejövetelekre. Ilyenek voltak a Kádár-rendszert túlélő, sőt, bizonyos értelemben abban kiteljesedő fagyisaink (Ódry, Harmos, Sárvári, Jászai stb.), és ilyen az Egerben kétség kívül létező séf generáció, amelyik megpróbál szembemenni a közhelyes egri trenddel és időről-időre felbukkan (majd elbukik) egri éttermekben.

 
 
 
 
 

Zsálya Bisztró

Megy valahová...

Eger rejtett kincseiről a hivatalos városi imázs építői rendszeresen beszélnek, sorolják a sztereotip romantikát, vagy éppen az aktuális liblinggel kérkednek. Vannak azonban olyan kincsek, amik csak úgy léteznek, önmaguktól, önerőből, hivatalos segédlet nélkül, vagy éppen annak ellenére. Őket nem szokták kitüntetni, nem viszik pesti bemutatókra, önfényező összejövetelekre. Ilyenek voltak a Kádár-rendszert túlélő, sőt, bizonyos értelemben abban kiteljesedő fagyisaink (Ódry, Harmos, Sárvári, Jászai stb.), és ilyen az Egerben kétség kívül létező séf generáció, amelyik megpróbál szembemenni a közhelyes egri trenddel és időről-időre felbukkan (majd elbukik) egri éttermekben.

Macsinka séf ilyen kincse Egernek. Most bisztrót nyitott, amely elnevezés valljuk be, a világnak ezen a táján kicsit mást jelent. Pedig a bistro (esetenként bistrot), a francia, pontosabban a párizsi élet mindennapi kelléke. Nem túl drága, de azért igényes étkező, kávézó, borozgató helyet jelent. A bistro egyesek szerint az oroszból szivárgott a franciába (bisto ~ gyors), míg mások a bistrouille, a brandys kávé torzulására vezetik vissza. Az azonban tény, hogy nem érdemes idegenkedni a Zsálya Bisztró bisztrósága fölött, mert nem egy Michelin csillagos étterem hallgat ugyanilyen névre. 


ZSÁLYA


A zsálya (Salvia) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó növénynemzetség. A három génusz egyike, amiket közönségesen zsálya néven említenek. A nemzetségbe kb. 700-900 faj tartozik, melyek között évelő és egyéves lágy szárú növények, cserjék is megtalálhatók. A nemzetség eredete, egyben biodiverzitásának központja Közép-, illetve Délnyugat-Ázsia területére tehető. Egyes fajait dísznövénynek, másokat gyógynövénynek termesztik. A dísznövényként használt fajokra általában a Salvia néven hivatkoznak.– Wikipédia

De lássuk mit kínált ezen az estén a Zsálya. Előételnek Libamáj vörösboros mártásban, szilvás kaláccsal, és Kacsapástétom, friss zöldségekkel, házi kenyérrel került elénk, de volt, aki leves gyanánt Céklakrémlevest füstölt csülök roláddal óhajtott. A kétségkívül igényesnek szánt eszcájg ötletszerűen érkezett. Néha elénk rakva, néha csak tányéron heverve, de szinte kivétel nélkül rossz méretben került elő. Ekkor döbbentünk rá, hogy a séf és a vendég között nemhogy főúr, pincér, vagy felszolgáló nincs, de egy kifejezetten feledékeny kezdő fullajtár küzdelmére szorítkozott a konyhával történő kommunikáció. Megvallom, hogy azon kívül, hogy kelet-európai lelkünk úgy igényli pénzéért a kiszolgálást, mint egy falat kenyeret, más traumát nem jelentett az esetlen szerviz. Ezen az estén csak a tányér a fontos!

A pástétom körüli bazsalikomos olaj, a szilvás kalács és az üde ízek olyan emelkedetté tették az antrét, hogy alaposan meglepődtünk. De a java még hátra volt. Ránk zúdult egy kis Szarvasgerinc vadas krémmártással, sonkás knédlivel, Bőrén sütött fogas filé, friss tormamártással, vajas céklával, valamint Pirított csirkejava, paprikás mártással, kolbászos túrógombóccal. A technológia hibátlan, a pirított pirítva van, a szaftos szaftos marad, mondhatni minden kézenfekvően olyan, mint amilyennek illik lennie. Ennyi az egész. Minden minőségi friss alapanyagokból, frissen elkészítve. Házilag sütött kenyérrel, de nem ám afféle gépi sütött vacakkal, hanem a sütőben frissen megsütött omlós-foszlós franciás finomsággal. Deszertnek Csokoládévariáció (óh, az a fehér csoki hab!) és Tejszínpuding friss gyümölcsökkel dugózta le a vacsorát.

Az álomért fejenként öt darab ezrest szurkoltunk le, ami akár húzós is lehet, de vonjuk le belőle a párizsi repülőjegy és szállás árát, meg azt a hatvan eurót, amibe ez a menü bárhol a világon kerülne. Ha ezt megtesszük, akkor hamarosan milliomosok leszünk, ha járunk a Zsályába.

És ez még nem minden. A Zsálya bisztró déli menüje egy ezresért(!) – desszerttel ezerháromért – olyan élményt nyújt, ami páratlan hazánkban. Válogathatunk itt füstölt harcsa, lazac, csülök, süllő és olaszos finomságok közül. Sajnos, csak nyitás után férhető hozzá a déli menü, de akár „vakon” is érdemes betérni Macsinka János és Gál Gábor műintézményébe.

Nem ragozom, a Zsálya csillag, ami még csak pislákol. Már megjelentek a terepjárós yuppik, a nagyzabás sznobok. Követelik a csülköket, meg a „magyaros mennyiséget”. Még az is lehet, hogy jó irányba inspirálja a séf urat ez a kihívás, bár oly könnyű engedni a sötét oldalnak.

Ha lenne egy bisztrónk, amit az egriek eltartanak, megszeretnek és büszkén látogatnák, akkor nem az igénytelen turista és a pénzéért az ízlését kiszolgálni követelő újgazdag réteg újabb szórakozóhelye válhat a Maklári úti étteremből, hanem igazi remek hely. Több művésszel, kevesebb - mennyiségben utazó - üzletemberrel.

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!